Vege tatar
Przepis
Z cukinii usuwamy pestki, ucieramy ją na tarce na szerokich oczkach, solimy i odstawiamy. Paprykę i cebulę kroimy na drobną kostkę, czosnek wyciskamy przez praskę. Na nagrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy aż cebula zmięknie. Następnie dodajemy odciśniętą cukinię, dodajemy pozostałe składniki. Wszystko smażymy na średnim ogniu aż woda odparuje. Przekładamy do słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do ostygnięcia. vege tatar najlepiej smakuje na zimno, na chlebie lub na chlebie z wędliną.
Autorka przepisu: Jowita Walkowiak z Koła Gospodyń Wiejskich w Konarzewie ,,Kobiety Sukcesu”
Vege tatar zajął II miejsce w Konkursie regionalnym SMAKI NATURY W TRADYCYJNYCH PRZETWORACH 2023, a także Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2023”
fot. ilustracyjne canva.com
Składniki
1,5 kg cukinii
3 średnie cebule
3 średniej wielkości papryki czerwone
1 ząbek czosnku
70 ml oliwy
3 łyżeczki soli
3 łyżeczki cukru
250 g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżka octu winnego