Vege tatar

Przepis

Z cukinii usuwamy pestki, ucieramy  ją na tarce na szerokich oczkach, solimy i odstawiamy. Paprykę i cebulę kroimy na drobną kostkę, czosnek wyciskamy przez praskę. Na nagrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy aż cebula zmięknie. Następnie dodajemy odciśniętą cukinię, dodajemy pozostałe składniki. Wszystko smażymy na średnim ogniu aż woda odparuje. Przekładamy do słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do ostygnięcia.  vege tatar najlepiej smakuje na zimno, na chlebie lub na chlebie z wędliną.

Autorka przepisu: Jowita Walkowiak z Koła Gospodyń Wiejskich w Konarzewie ,,Kobiety Sukcesu”

Vege tatar zajął II miejsce w Konkursie regionalnym SMAKI NATURY W TRADYCYJNYCH PRZETWORACH 2023, a także Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2023”

fot. ilustracyjne canva.com

Składniki

1,5 kg cukinii

3 średnie cebule

3 średniej wielkości papryki czerwone

1 ząbek czosnku

70 ml oliwy

3 łyżeczki soli

3 łyżeczki cukru

250 g koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka papryki ostrej

1 łyżka octu winnego