Warenki z ziemniakami

Przepis

Z podanych składników wyrobić ciasto. Ziemniaki obrać, ugotować, utłuc i wystudzić. Cebulę pokroić w grubą kostkę. Podgardle lub boczek stopić. Na tłuszczu ze skwarkami zeszklić cebulę i połączyć z przestudzonymi ziemniakami. Dodać pieprz, pieprz ziołowy, sól, wymieszać farsz. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki i nadziewać farszem. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Polać przesmażona cebulą lub stopionym sało.

Przepis pochodzi z artykułu autorstwa Waldemara Sulisza „Taranka, sało, wareniki i barszcz. Przepisy na najlepsze ukraińskie dania i smakołyki”, dziennikwschodni.pl

fot. ilustracyjne canva.com

Składniki

Ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 0,5 litra gorącej wody

Farsz:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 0,25 g podgardla lub boczku