Warenki z ziemniakami
Przepis
Z podanych składników wyrobić ciasto. Ziemniaki obrać, ugotować, utłuc i wystudzić. Cebulę pokroić w grubą kostkę. Podgardle lub boczek stopić. Na tłuszczu ze skwarkami zeszklić cebulę i połączyć z przestudzonymi ziemniakami. Dodać pieprz, pieprz ziołowy, sól, wymieszać farsz. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki i nadziewać farszem. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Polać przesmażona cebulą lub stopionym sało.
Przepis pochodzi z artykułu autorstwa Waldemara Sulisza „Taranka, sało, wareniki i barszcz. Przepisy na najlepsze ukraińskie dania i smakołyki”, dziennikwschodni.pl
fot. ilustracyjne canva.com
Składniki
Ciasto:
- 1 kg mąki
- 0,5 litra gorącej wody
Farsz:
- 1 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 0,25 g podgardla lub boczku