Wielkanocna szynka w cieście po poznańsku
Przepis
Szynkę moczyć godzinę w zimnej wodzie. Po tym czasie zalać wrzątkiem, dodać obraną i umytą włoszczyznę, cebulę i przyprawy (ziarna pieprzu i ziela angielskiego). Gotować na małym ogniu około 2 godzin. Po wystudzeniu wy waru szynkę wyjąć i osuszyć ściereczka. Z mąki i smalcu zagnieść ciasto, przyprawić solą i pieprzem, dolewając w czasie wyrabiania tyle zimnej wody, aby składniki dobrze się połączyły i ciasto nie było zbyt twarde. Po wyrobieniu odstawić w chłodne miejsce na godzinę, po czym rozwałkować i owinąć nim szynkę. Ułożyć na blasze złączeniem do przodu, na powierzchni zrobić kilka otworków dla ulatniania się pary. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C godzinę.
Przepis pochodzi z książki „Regionalna kuchnia Polska. Wielkopolska”, zebrała: Marta Orłowska, wyd. O-press sp. z o.o.
Fot. ilustracyjne canva.com
Składniki
- 1 szynka (około 2 kg) włoszczyzna bez kapusty,
- 2 cebule,
- 5 ziaren pieprzu,
- 5 ziaren ziela angielskiego
- na ciasto: 1 kg maki, 50 dag smalcu, sól, pieprz