Wielkanocne babeczki z leśnym mchem
Przepis
Szpinak zblendować. Do misy miksera wbić jaja, dodać cukier i całość ubić na puszystą, jasną masę. Następnie cały czas miksując, stopniowo wlewać olej, a na końcu dodać mus szpinakowy. Masę miksować, na małych obrotach, do połączenia. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Suche składniki wsypać do mokrych i całość chwilę miksować do połączenia. Formę wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto, piec około 25 – 30 minut, w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). W upieczonych, schłodzonych babeczkach ściąć górę i zrobić lekkie wgłębienie. Góry babeczek przełożyć do miski i rozkruszyć.
Nadzienie owocowe:
W 350 ml gorącej wody rozpuścić galaretkę i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać maliny, wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia. Wyłożyć na babeczki i wstawić je do lodówki.
Krem:
Ubić śmietankę, pod koniec ubijania dodać cukier puder i ser mascarpone, chwilę miksować do połączenia. Krem wyszprycować na babeczki. Powierzchnię babeczek posypać rozkruszonym ciastem i udekorować maliną.
Autorką przepisu jest Agnieszka Lesiewicz, uczennica Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wlkp.
Składniki
Ciasto:
200 g świeżego szpinaku
3 jaja
2/3 szklanki cukru
125 ml oleju
280 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie owocowe:
1 galaretka malinowa
350 ml gorącej wody
200 g malin
Krem:
250 ml śmietanki kremówki 30%
250 sera mascarpone
1- 2 łyżki cukru pudru