Wielkanocne babeczki z leśnym mchem

Przepis

Szpinak zblendować. Do misy miksera wbić jaja, dodać cukier i całość ubić na puszystą, jasną masę. Następnie cały czas miksując, stopniowo wlewać olej, a na końcu dodać mus szpinakowy. Masę miksować, na małych obrotach, do połączenia. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Suche składniki wsypać do mokrych i całość chwilę miksować do połączenia. Formę wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto, piec około 25 – 30 minut, w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). W upieczonych, schłodzonych babeczkach ściąć górę i zrobić lekkie wgłębienie. Góry babeczek przełożyć do miski i rozkruszyć.

 Nadzienie owocowe:

W 350 ml gorącej wody rozpuścić galaretkę i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać maliny, wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia. Wyłożyć na babeczki i wstawić je do lodówki.

Krem:

Ubić śmietankę, pod koniec ubijania dodać cukier puder i ser mascarpone, chwilę miksować do połączenia. Krem wyszprycować na babeczki. Powierzchnię babeczek posypać rozkruszonym ciastem i udekorować maliną.

Autorką przepisu jest Agnieszka Lesiewicz, uczennica Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wlkp.

Składniki

Ciasto:

200 g świeżego szpinaku

3 jaja

2/3 szklanki cukru

125 ml oleju

280 g mąki pszennej

50 g mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Nadzienie owocowe:

1 galaretka malinowa

350 ml gorącej wody

200 g malin

Krem:

250 ml śmietanki kremówki 30%

250 sera mascarpone

1- 2 łyżki cukru pudru