Wielkanonce Kulichi z twarogiem

Przepis
Wlej ciepłe mleko do głębokiej miski – 100 ml. Dodaj drożdże – 5g. Tam też rozbijamy 2 jajka, cukier – 100g, wanilia – 2g. Mieszamy. Umieszczamy tam twarożek – 180g, masło – 80g. Przykryj szczelnie folią na 1 godzinę. Następnie dodaj tam rodzynki – 50g. Mieszać. Podzielić na puszki 70 * 80 / 100g. Ułóż na blasze do pieczenia. Przykryj na 1 godzinę plastikową folią do wyrośnięcia. Piec 40 ml w 180C. Udekorować. Podawaj przy świątecznym stole.
Przepis pochodzi ze strony smaker.pl. Fot. ilustracyjne canva.com
Składniki
- ciepłe mleko – 100 ml
- drożdże – 5 g
- jajko – 2 szt.
- cukier – 100 g
- wanilia – 2 g
- twarożek 5% – 180 g
- olej – 80 g
- mąka – 200 g
- rodzynki – 50 g