Wielkopolski pasztet warzywny
Przepis
Składniki kruszonki połączyć i dokładnie wymieszać. Ziemniaki, marchewkę i seler obrać, obgotować w osolonym wrzątku, potem pokroić w kostkę. Obraną i drobno pokrojoną cebulę zeszklić na stopionym maśle. Dodać pokrojone warzywa, oprószyć mąką, przyprawić solą, pieprzem. Podlać bulionem i gotować, mieszając, aż sos zgęstnieje. Następnie dodać obrane ze skórki pomidory i dusić ok. 30 minut. Na koniec całość podprawić śmietaną.
Ułożyć w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu, posypać kruszonką i piec w piekarniku ok. 40 minut.
Przepis pochodzi z książki „Regionalna Kuchnia Polska. Wielkopolska.” M. Orłowskiej, wyd. O-press sp. z o.o.
fot. ilustracyjne canva.com
Składniki
- 20 dag ziemniaków
- 20 dag marchewki
- 20 dag selera
- 1 duża cebula
- 20 dag pomidorów
- 2-3 łyżki masła
- 2-3 łyżki śmietany
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka bulionu
- sól, pieprz
Na kruszonkę:
- 10 dag masła
- 15 dag mąki graham
- 10 dag tartego żółtego sera
- 10 dag posiekanych orzechów włoskich