Wielkopolski pasztet warzywny

Przepis

Składniki kruszonki połączyć i dokładnie wymieszać. Ziemniaki, marchewkę i seler obrać, obgotować w osolonym wrzątku, potem pokroić w kostkę. Obraną i drobno pokrojoną cebulę zeszklić na stopionym maśle. Dodać pokrojone warzywa, oprószyć mąką, przyprawić solą, pieprzem. Podlać bulionem i gotować, mieszając, aż sos zgęstnieje. Następnie dodać obrane ze skórki pomidory i dusić ok. 30 minut. Na koniec całość podprawić śmietaną.

Ułożyć w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu, posypać kruszonką i piec w piekarniku ok. 40 minut.

 

Przepis pochodzi z książki „Regionalna Kuchnia Polska. Wielkopolska.” M. Orłowskiej, wyd. O-press sp. z o.o.

fot. ilustracyjne canva.com

Składniki
  • 20 dag ziemniaków
  • 20 dag marchewki
  • 20 dag selera
  • 1 duża cebula
  • 20 dag pomidorów
  • 2-3 łyżki masła
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka bulionu
  • sól, pieprz

Na kruszonkę:

  • 10 dag masła
  • 15 dag mąki graham
  • 10 dag tartego żółtego sera
  • 10 dag posiekanych orzechów włoskich