Wigilijny kompot z suszu

Przepis

Do wrzącej wody wrzucić gruszki (są najtwardsze), gdy się pogotują kilka minut dodać śliwki i jabłka. Całość zagotować i odstawić do ostygnięcia. Podawać w temperaturze pokojowej.

Autorem przepisu oraz zdjęć jest p. Wiesław Sałkiewicz z Poznania, uczestnik konkursu na Świąteczne Przepisy Kulinarne (2022), organizowanego przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

Składniki
  1. 1 l suszonych owoców, w proporcji 1:1:1
  • pokrojone w ósemki suszone jabłka (szare renety, złote renety)
  • pokrojone w ósemki gruszki (np. bergamotka)
  • krojone w ósemki suszone gruszki ulęgałki, które się już „ulęgły” (odleżały)
  • suszone śliwki węgierki z pestkami

Nie trzeba owoców pozbawiać pestek, dodadzą one dodatkowego aromatu.

Owoce najlepiej suszyć swobodnie na blaszkach w ciepłym i suchym miejscu.

  1. 3 litry wody.