Wigilijny kompot z suszu

Przepis
Do wrzącej wody wrzucić gruszki (są najtwardsze), gdy się pogotują kilka minut dodać śliwki i jabłka. Całość zagotować i odstawić do ostygnięcia. Podawać w temperaturze pokojowej.
Autorem przepisu oraz zdjęć jest p. Wiesław Sałkiewicz z Poznania, uczestnik konkursu na Świąteczne Przepisy Kulinarne (2022), organizowanego przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Składniki
- 1 l suszonych owoców, w proporcji 1:1:1
- pokrojone w ósemki suszone jabłka (szare renety, złote renety)
- pokrojone w ósemki gruszki (np. bergamotka)
- krojone w ósemki suszone gruszki ulęgałki, które się już „ulęgły” (odleżały)
- suszone śliwki węgierki z pestkami
Nie trzeba owoców pozbawiać pestek, dodadzą one dodatkowego aromatu.
Owoce najlepiej suszyć swobodnie na blaszkach w ciepłym i suchym miejscu.
- 3 litry wody.