Zapiekany omlet ze szparagami
Przepis
- Szparagi opłukać pod bieżącą wodą, odłamać i odrzucić zdrewniałe twarde końce. Białe obrać przy najgrubszej części, mniej więcej do połowy łodyżki. Pokroić na około 3 – 4 cm kawałki. Zblanszować – zanurzyć na minutę we wrzątku (np. w zawieszonym nad garnkiem sitkiem) i opłukać pod zimną wodą.
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na dnie naczynia ułożyć zblanszowane szparagi i kawałki szynki jeśli ich używamy.
- Do miski wbić jajka, roztrzepać rózgą lub widelcem. Dodać śmietankę, ser, zioła, doprawić solą i pieprzem i wymieszać do połączenia się składników.
- Masę wylać na szparagi, na wierzchu położyć wiórki z masła (w sumie około 1 łyżka). Wstawić do piekarnika i piec przez około 15 – 17 minut lub do ścięcia się masy.
WSKAZÓWKI
Do zapiekanki można dodać szynkę.
Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony kwestiasmaku.com
Składniki
- 6 szparagów (zielone lub/i białe)
- 4 jajka
- 2 łyżki śmietanki kremowej 30% lub 18%
- 1 łyżka tartego sera (np. parmezan, cheddar)
- 1 łyżka posiekanych ziół (np. bazylia, tymianek)
- sól i pieprz
- masło
Opcjonalnie: 3 plasterki szynki (gotowanej / suszonej)