Zapiekany omlet ze szparagami

Przepis
  • Szparagi opłukać pod bieżącą wodą, odłamać i odrzucić zdrewniałe twarde końce. Białe obrać przy najgrubszej części, mniej więcej do połowy łodyżki. Pokroić na około 3 – 4 cm kawałki. Zblanszować – zanurzyć na minutę we wrzątku (np. w zawieszonym nad garnkiem sitkiem) i opłukać pod zimną wodą.
  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na dnie naczynia ułożyć zblanszowane szparagi i kawałki szynki jeśli ich używamy.
  • Do miski wbić jajka, roztrzepać rózgą lub widelcem. Dodać śmietankę, ser, zioła, doprawić solą i pieprzem i wymieszać do połączenia się składników.
  • Masę wylać na szparagi, na wierzchu położyć wiórki z masła (w sumie około 1 łyżka). Wstawić do piekarnika i piec przez około 15 – 17 minut lub do ścięcia się masy.

WSKAZÓWKI

Do zapiekanki można dodać szynkę.

 

Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony kwestiasmaku.com

Składniki
  • 6 szparagów (zielone lub/i białe)
  • 4 jajka
  • 2 łyżki śmietanki kremowej 30% lub 18%
  • 1 łyżka tartego sera (np. parmezan, cheddar)
  • 1 łyżka posiekanych ziół (np. bazylia, tymianek)
  • sól i pieprz
  • masło

Opcjonalnie: 3 plasterki szynki (gotowanej / suszonej)