Ziemniaczane ciasto czekoladowe
Przepis
„Piekarnik nagrzać do 170 stopni (góra – dół). Formę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem do białości. Dodać jajko oraz wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać do połączenia się składników. Mieszankę wylać do wcześniej przygotowanej formy i piec przez 40 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. Można podać z kremem kawowym, czekoladową polewą lub po prostu oprószone cukrem pudrem”.
Autorką przepisu jest p. Monika Szymańska, uczestniczka w konkursie „SMAK PYRY” organizowanym w 2024 roku przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Fot. Instytut Skrzynki
Składniki
Składniki na blachę 20 x 20 cm (tortownica 18 cm)
- 120 g masła
- 1/3 szklanki kakao
- 1 szklanka cukru trzcinowego, białego, ksylitolu lub (1 1/2 szklanki erytrolu)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki puree ziemniaczanego (mogą być posolone ziemniaki z obiadu przeciśnięte przez praskę)
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli (jeżeli nie posoliliście ziemniaków)
- 1 łyżeczka kawy w proszku
- 1 łyżeczka cukru waniliowego