Ziemniaczane harmonijki z wędzonką
Przepis
Ziemniaki wyszoruj i opłucz. Gałązki koperku opłucz. Włóż do garnka z wodą, zagotuj, posól. Wrzuć ziemniaki i gotuj przez 5 minut. Odcedź je i wyłóż na talerz, by trochę przestygły. 4 łyżki oleju wymieszaj z ziołami, ostrą papryką, solą oraz pieprzem (i ew. 1 łyżeczką musztardy).
Boczek pokrój na cienkie kwadratowe plasterki. Podsmaż je krótko na suchej patelni. Po zdjęciu z ognia posyp słodką papryką. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
Ziemniaki ponacinaj do 2/3 głębokości. Posmaruj przygotowanym olejem. W nacięcia powkładaj plasterki boczku oraz czosnku. Blachę wyłóż pergaminem i rozłóż na nim ziemniaki. Piecz w 200 st. przez 30 minut. Posyp szczypiorkiem i od razu podawaj, np. z mlekiem zsiadłym albo dipem serowo-ziołowym.
Przepis z archiwum Grażyny Manikowskiej-Krawiec i Tadeusza Panowicza.
Składniki
60 dag równych, niewielkich młodych ziemniaków
15 dag wędzonego boczku w kawałku
3 ząbki czosnku
4 gałązki koperku
szczypta majeranku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
pieprz i sól
3 łyżki posiekanego szczypiorku
olej