Ziemniaczane kieszonki z leśnym twistem

Przepis

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw na ok. 10 minut, a następnie przetrzyj przez sito Odstaw do wychłodzenia. Na patelni, na rozgrzanym oleju smażymy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach dodajemy sól ,pieprz,  cebulę pokrojoną w kostkę doprawiamy majerankiem. Dusimy do miękkości pieczarek. Dodajemy suszone pomidory pokrojone w kostkę i posiekaną natkę pietruszki.. Farsz odstawiamy do wystygnięcia. Ziemniaki doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko i mieszamy, aż składniki się połączą .Ciasto przekładamy na deskę oprószoną mąką i wyrabiamy dłońmi . Z ciasta ziemniaczanego formujemy wałek .Ciasto kroimy w plastry. Każdy plaster rozgniatamy w dłoni, tworząc niewielkie wgłębienie, a następnie obficie wypełniamy je farszem. Ciasto z farszem formujemy w dłoniach, by nadać mu kształt owalnego, lekko spłaszczonego kotleta. Kotlety oprószamy mąką. Smażymy z obu stron w lekko rozgrzanym oleju, aż kotlety uzyskają złoty kolor.

 

Autorką przepisu jest p. Joanna Roszyk, członkini KGW  Żródlanki Tomice i Rybojedzko (gm. Stęszew). Danie otrzymało nagrodę GRAND PRIX oraz Certyfikat za Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2025″ w regionalnym konkursie kulinarnym „SMAK PYRY 2025” organizowanym przez Instytut Skrzynki.

Składniki

Farsz

  • cebula – 1 szt.
  • natka pietruszki – 40 g
  • pieczarka – 500 g
  • pieprz czarny – 6 szczypty
  • sól – 2 szczypty
  • pomidor suszony – 300 g
  • majeranek suszony – 2 łyżeczki

Ciasto

  • jajko – 2 szt.
  • mąka pszenna – 4 łyżki
  • mąka ziemniaczana – 4 łyżki
  • pieprz czarny – 4 szczypty
  • sól – 2 szczypty
  • ziemniak – 1kg