Ziemniaki nadziewane grzybami

Przepis

Grzyby kroimy w kostkę około 0,5 cm i podsmażamy na oleju z cebulą i czosnkiem pokrojonymi w drobną kostkę. Podsmażamy do momentu, aż grzyby się zrumienią, a cebula i
czosnek będą zeszklone. Podsmażone grzyby i cebulę studzimy, po czym doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jaja i drobno posiekany lubczyk, mieszamy. Ziemniaki obieramy ze
skórki, kroimy wzdłuż na połówki i drążymy, tak by powstało zagłębienie wielkości śliwki. Masą grzybową nadziewamy ziemniaki. Nadziewane ziemniaki wkładamy do naczynia
żaroodpornego. Wlewamy rosół do wysokości około 2-3 cm (nie więcej niż do połowy wysokości ziemniaków). Dusimy pod przykryciem około 50 minut w piekarniku rozgrzanym
do 170 ° C. Gdy ziemniaki są już miękkie, wyjmujemy je z piekarnika i posypujemy pokruszonym kozim serem. Opcjonalnie z pozostałego wywaru możemy zrobić sos, łącząc go
z zasmażką.

Współczesna interpretacja przepisu z książki Kucharz wielkopolski: praktyczne przepisy gotowania smacznych a tanich potraw, smażenia konfitur, pieczenia ciast, przyrządzania lodów, kremów, galaret, deserów, konserwów i wędlin raz różne sekreta domowe, Poznań 1892. / Jarosław Dumanowski Maciej Nowicki Kuchnia polska Tradycja, teraźniejszość, wspólnota

fot. Jakub Pindych

Składniki

6 dużych ziemniaków o małej zawartości skrobi
0,5 l esencjonalnego wywaru drobiowo-grzybowego
300 g prawdziwków
60-80 g twardego sera koziego
3 jaja
2 cebule
2 ząbki czosnku
parę liści lubczyku
sól
pieprz
olej do smażenia