Zimne nóżki (w galarecie)
Przepis
Nóżki i golonkę dokładnie umyć. Jeśli nogi mają pazury – odciąć je. Opalić resztki owłosienia ze skóry i całość sparzyć. Nóżki przerąbać na połówki wzdłuż (najlepiej poprosić rzeźnika przy zakupie). Wszystkie kawałki włożyć do garnka i zalać zimną wodą (parę centymetrów ponad mięso). Zagotować. Po wrzeniu zmniejszyć moc płomienia. Zebrać starannie szumowiny i dalej powoli gotować na malutkim ogniu, około 2 godziny.
Dodać obrane warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach oraz cebulę przekrojoną na pół i opieczoną jak do rosołu. Gotować cały czas na malutkim ogniu. Gotowe nóżki są miękkie i po dotknięciu rozpadają się.
Całą zawartość garnka przelać do drugiego pojemnika przez sito, dobrze osączając. Płyn dodatkowo przelać przez drugie sitko wyłożone gazą, aby dokładnie oczyścić z wszelkich drobin. Do wywaru dodać bardzo drobno posiekany czosnek oraz natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Nóżki i golonkę ostudzić. Dokładnie usunąć wszystkie kości i kosteczki. Mięso, tłuszczyk oraz miękkie chrząstki pokroić na małe kawałki i wrzucić do doprawionego wywaru, wymieszać. Tak przygotowaną masę przelatać do kokilek i odstawić do wystudzenia, a następnie wstawić do lodówki. Opcjonalnie można do wywaru dodać również ugotowane warzywa. Zamiast kokilek można użyć większej misy, a gotowy galart pokroić.
Galareta mocno się ścina dzięki zawartej w nóżkach i golonce naturalnej żelatynie. Jeśli galareta po zastygnięciu jest zbyt sztywna, można rozpuścić ją w garnku (podgrzewając na małym ogniu) i nieco rozcieńczyć przegotowaną wodą.
Do galalerty z nóg wieprzowych, jak do każdej wieprzowiny, można podać chrzan z octem, chrzan ze śmietaną lub ostry sos musztardowy.
Zdjęcie poglądowe (canva.com)
Składniki
Na 8-10 porcji:
- 2 nóżki wieprzowe, najlepiej przednie
- 1 nieduża golonka wieprzowa
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 kawałek selera korzeniowego, wielkości jajka kurzego
- 1 średnia cebula
- 3-4 liście laurowe
- 4-6 kulek ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- 2-3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku