Zimne nóżki (w galarecie)

Przepis

Nóżki i golonkę dokładnie umyć. Jeśli nogi mają pazury – odciąć je. Opalić resztki owłosienia ze skóry i całość sparzyć. Nóżki przerąbać na połówki wzdłuż (najlepiej poprosić rzeźnika przy zakupie). Wszystkie kawałki włożyć do garnka i zalać zimną wodą (parę centymetrów ponad mięso). Zagotować. Po wrzeniu zmniejszyć moc płomienia. Zebrać starannie szumowiny i dalej powoli gotować na malutkim ogniu, około 2 godziny.

Dodać obrane warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach oraz cebulę przekrojoną na pół i opieczoną jak do rosołu. Gotować cały czas na malutkim ogniu. Gotowe nóżki są miękkie i po dotknięciu rozpadają się.

Całą zawartość garnka przelać do drugiego pojemnika przez sito, dobrze osączając. Płyn dodatkowo przelać przez drugie sitko wyłożone gazą, aby dokładnie oczyścić z wszelkich drobin. Do wywaru dodać bardzo drobno posiekany czosnek oraz natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Nóżki i golonkę ostudzić. Dokładnie usunąć wszystkie kości i kosteczki. Mięso, tłuszczyk oraz miękkie chrząstki pokroić na małe kawałki i wrzucić do doprawionego wywaru, wymieszać. Tak przygotowaną masę przelatać do kokilek i odstawić do wystudzenia, a następnie wstawić do lodówki. Opcjonalnie można do wywaru dodać również ugotowane warzywa. Zamiast kokilek można użyć większej misy, a gotowy galart pokroić.

Galareta mocno się ścina dzięki zawartej w nóżkach i golonce naturalnej żelatynie. Jeśli galareta po zastygnięciu jest zbyt sztywna, można rozpuścić ją w garnku (podgrzewając na małym ogniu) i nieco rozcieńczyć przegotowaną wodą.

Do galalerty z nóg wieprzowych, jak do każdej wieprzowiny, można podać chrzan z octem, chrzan ze śmietaną lub ostry sos musztardowy.

Zdjęcie poglądowe (canva.com)

Składniki

Na 8-10 porcji:

  • 2 nóżki wieprzowe, najlepiej przednie
  • 1 nieduża golonka wieprzowa
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 kawałek  selera korzeniowego, wielkości jajka kurzego
  • 1 średnia cebula
  • 3-4 liście laurowe
  • 4-6 kulek ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku