Zimowa pyrówka
Przepis
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
„Pyry w foli aluminiowej wkładamy w żar ogniska ,po upieczeniu wybieramy zawartość wkładamy do rosołu, cebulę-por drobno kroimy pod koniec wrzucamy czosnek imbir przekładamy do rosołu smażymy na złoty kolor przekładamy do rosołu,
Dolewamy zakwas gotujemy na wolnym ogniu 10minut po czym wlewamy śmietanę jeszcze łączymy składniki gotując 5min przecieramy przez durszlak ,doprawiamy do smaku dekorujemy kindziukiem i liściem szpinaku”.
Autorkami przepisu są osoby członkowskie z Koła Gospodyń Wiejskich „Świtezianki” w Mirosławkach, uczestniczki w konkursie „SMAK PYRY” organizowanym w 2024 roku przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Fot. Instytut Skrzynki
Składniki
SKŁADNIKI:
1,5 kg pyrek z ogniska
1 cebula
1 por
2 cm imbiru
5 ząbków czosnku
1 szklanka zakwasu
100 ml śmietany 30%
1 L rosołu wołowego
Olej kujawski do smażenia
5 plastrów kindziuka
Pieprz, sól do smaku.