Zupa grzybowa

Przepis

Zupa grzybowa
z leśnych grzybów

Grzyby dokładnie oczyszczamy z piasku. Duże kroimy na kawałki. Cebulę kroimy na plasterki. Marchewki i pietruszkę kroimy na drobno. Por kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy marchewkę, pietruszkę i pora – 3 min. Zalewamy bulionem. Dodajemy ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Gotujemy na średnim ogniu – 15 min. Na pozostałej ilości oleju smażymy cebulę – 4 min. Kiedy będzie miękka, dodajemy grzyby i smażymy często mieszając na średnim ogniu przez 6-8 min. aż powstały z nich płyn całkiem odparuje. Doprawiamy. Smażymy jeszcze kilka chwil. Przekładamy je do garnka i gotujemy 10 min. Śmietanę mieszamy ze śmietanką. Dodajemy mąkę, mieszamy, dodajemy kilka łyżeczek gorącej zupy. Wlewamy delikatnie do garnka zestawionego z ognia. Zupę ponownie doprowadzamy do wrzenia. Podajemy z listkami natki i chlebem.


Przepis pochodzi z gazetki:
Kącik kuchni spółdzielczej „Rolnik” Pobiedziska
/zdjęcie ilustracyjne: canva.com/
Składniki

3/4 kg grzybów leśnych

4 szklanki wywaru rosołowego (1 litr)

1/4 szklanki gęstej i kwaśnej śmietany min. 18%

1/4 szklanki słodkiej śmietanki 30%

2-3 średnie marchewki

1 spory korzeń pietruszki

1 duży por (tylko biała część)

1 cebula średniej wielkości

można dodać 3-4 łyżki oleju

1 łyżeczka pszennej mąki

2 ziarna ziela angielskiego

4-5 ziaren pieprzu

liść laurowy

sól, świeżo zmielony czarny pieprz

garść listków natki pietruszki