Zupa grzybowa
Przepis
Zupa grzybowa
z leśnych grzybów
Grzyby dokładnie oczyszczamy z piasku. Duże kroimy na kawałki. Cebulę kroimy na plasterki. Marchewki i pietruszkę kroimy na drobno. Por kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy marchewkę, pietruszkę i pora – 3 min. Zalewamy bulionem. Dodajemy ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Gotujemy na średnim ogniu – 15 min. Na pozostałej ilości oleju smażymy cebulę – 4 min. Kiedy będzie miękka, dodajemy grzyby i smażymy często mieszając na średnim ogniu przez 6-8 min. aż powstały z nich płyn całkiem odparuje. Doprawiamy. Smażymy jeszcze kilka chwil. Przekładamy je do garnka i gotujemy 10 min. Śmietanę mieszamy ze śmietanką. Dodajemy mąkę, mieszamy, dodajemy kilka łyżeczek gorącej zupy. Wlewamy delikatnie do garnka zestawionego z ognia. Zupę ponownie doprowadzamy do wrzenia. Podajemy z listkami natki i chlebem.
Przepis pochodzi z gazetki:
Kącik kuchni spółdzielczej „Rolnik” Pobiedziska
/zdjęcie ilustracyjne: canva.com/
Składniki
3/4 kg grzybów leśnych
4 szklanki wywaru rosołowego (1 litr)
1/4 szklanki gęstej i kwaśnej śmietany min. 18%
1/4 szklanki słodkiej śmietanki 30%
2-3 średnie marchewki
1 spory korzeń pietruszki
1 duży por (tylko biała część)
1 cebula średniej wielkości
można dodać 3-4 łyżki oleju
1 łyżeczka pszennej mąki
2 ziarna ziela angielskiego
4-5 ziaren pieprzu
liść laurowy
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
garść listków natki pietruszki