Zupa szparagowa

Przepis
  • W większym garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.
  • Odkroić zielone liście pora. Białą i jasnozieloną część przekroić wzdłuż na 4 części, następnie dokładnie opłukać. Pokroić w poprzek na plasterki.
  • Pora dodać do cebuli i podsmażyć co chwilę mieszając przez około 3 minuty.
  • Dodać obraną i startą marchewkę i mieszając podsmażać ok. 2 minuty.
  • Dodać masło oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i znów smażyć 2 minuty co chwilę mieszając.
  • Wlać gorący bulion, dodać listek laurowy i ziele angielskie oraz szczyptę kurkumy, zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie.
  • W międzyczasie przygotować szparagi: odłamać twarde i jasne końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Zielone łodyżki umyć a następnie pokroić na plasterki. Odłamane jasne końce nie będą wykorzystane (są łykowate i niesmaczne).
  • Szparagi dodać do zupy, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 1 – 2 minuty.
  • Trzymając zupę na minimalnym ogniu dodać pokrojony ser topiony i mieszać aż się rozpuści. Zaprawić zupę śmietanką, posypać szczypiorkiem oraz koperkiem. Podawać z pieczywem.

Przepis i zdjęcie pochodzi ze strony kwestiasmaku.com

Składniki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 600 g ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka masła
  • 1 i 1/2 litra bulionu
  • 1 listek laurowy i ziele angielskie
  • szczypta kurkumy
  • 1 pęczek szparagów
  • 100 g serka topionego (śmietankowego)
  • 1/3 szklanki śmietanki 30% lub 18% do zup
  • szczypiorek oraz koperek