Zupa szparagowa
Przepis
- W większym garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.
- Odkroić zielone liście pora. Białą i jasnozieloną część przekroić wzdłuż na 4 części, następnie dokładnie opłukać. Pokroić w poprzek na plasterki.
- Pora dodać do cebuli i podsmażyć co chwilę mieszając przez około 3 minuty.
- Dodać obraną i startą marchewkę i mieszając podsmażać ok. 2 minuty.
- Dodać masło oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i znów smażyć 2 minuty co chwilę mieszając.
- Wlać gorący bulion, dodać listek laurowy i ziele angielskie oraz szczyptę kurkumy, zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie.
- W międzyczasie przygotować szparagi: odłamać twarde i jasne końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Zielone łodyżki umyć a następnie pokroić na plasterki. Odłamane jasne końce nie będą wykorzystane (są łykowate i niesmaczne).
- Szparagi dodać do zupy, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 1 – 2 minuty.
- Trzymając zupę na minimalnym ogniu dodać pokrojony ser topiony i mieszać aż się rozpuści. Zaprawić zupę śmietanką, posypać szczypiorkiem oraz koperkiem. Podawać z pieczywem.
Przepis i zdjęcie pochodzi ze strony kwestiasmaku.com
Składniki
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 1 por
- 600 g ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 łyżka masła
- 1 i 1/2 litra bulionu
- 1 listek laurowy i ziele angielskie
- szczypta kurkumy
- 1 pęczek szparagów
- 100 g serka topionego (śmietankowego)
- 1/3 szklanki śmietanki 30% lub 18% do zup
- szczypiorek oraz koperek