Zupa z dyni

Przepis
Dynię oczyścić z nasion, obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę. Pokrojoną w kostkę cebulę wrzucić do garnka. Po chwili to samo zrobić z dynią i dusić do miękkości. Gdy nieco ostygnie zmiksować, a następnie zalać bulionem. Zagotować, dodać serek topiony i przyprawy. Już na talerzu dodać dwie łyżki jogurtu naturalnego, fantazyjnie go rozprowadzając. Do smaku posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Dodatek przypraw sprawia, że zupa ma właściwości rozgrzewające.
Przepis z archiwum Grażyny Manikowskiej-Krawiec i Tadeusza Panowicza.
/zdjęcie ilustracyjne: canva.com/
Składniki
1 kg dyni
1 litr bulionu warzywnego
2 porcje śmietankowego serka topionego
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 cebula
przyprawy (kminek, kurkuma, kolendra, chili)
sól, pieprz