Zupa z dyni

Przepis

Dynię oczyścić z nasion, obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę. Pokrojoną w kostkę cebulę wrzucić do garnka. Po chwili to samo zrobić z dynią i dusić do miękkości. Gdy nieco ostygnie zmiksować, a następnie zalać bulionem. Zagotować, dodać serek topiony i przyprawy. Już na talerzu dodać dwie łyżki jogurtu naturalnego, fantazyjnie go rozprowadzając. Do smaku posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Dodatek przypraw sprawia, że zupa ma właściwości rozgrzewające.


Przepis z archiwum Grażyny Manikowskiej-Krawiec i Tadeusza Panowicza.
/zdjęcie ilustracyjne: canva.com/
Składniki

1 kg dyni

1 litr bulionu warzywnego

2 porcje śmietankowego serka topionego

1 szklanka jogurtu naturalnego

1 cebula

przyprawy (kminek, kurkuma, kolendra, chili)

sól, pieprz