Zupa z kurek – krem

Przepis

Kurki oczyszczamy, starannie opłukujemy pod strumieniem zimnej wody, następnie odsączamy na cedzaku.
Cebulę i obrane ziemniaki kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy odcedzone kurki, lekko solimy i smażymy na średnim ogniu cały czas mieszając. Jeżeli z kurek wydzieli się w trakcie smażenia woda, to należy ją odparować. Kiedy na patelni nie będzie już płynu, a kurki zaczną się przyrumieniać na brzegach, dodajemy do nich masło, mieszamy, następnie dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy do zeszklenia.
Kurki z cebulą dodajemy do gorącego wywaru warzywno-rosołowego lub bulionu. Do garnka dodajemy też ziemniaki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do całkowitej miękkości ziemniaków i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą do smaku.
Całość rozdrabniamy blenderem. Zupę zdejmujemy z ognia.
Do przygotowanej śmietany wlewamy kilka łyżek gorącej zupy, całość mieszamy. Tak przygotowaną śmietanę dodajemy do zdjętej z ognia zupy i mieszamy. Następnie ponownie zagotowujemy.
Zupę podajemy według uznania z chlebem, makaronem lub bez.


Przepis z archiwum Grażyny Manikowskiej-Krawiec i Tadeusza Panowicza.
/zdjęcie ilustracyjne: canva.com/
Składniki

ok. 1 kg kurek

1 średniej wielkości cebula

1 litr wywaru rosołowego lub 2 kostki bulionu

6 średniej wielkości ziemniaków

3 średnie cebule

2 łyżki oleju

1 łyżka masła

1/2 szklanki  śmietany (co najmniej 18%)

sól

świeżo zmielony czarny pieprz do smaku