Zupa z leśnego runa

Przepis

Zupa

Grzyby z posiekaną cebulką podsmażyć na maśle, dodać bulion, gotować 10 – 15 minut, dodać zawiesinę ze śmietanki i mąki, przyprawić do smaku. Zupę podawać posypaną posiekaną zieloną pietruszką oraz z grzanką czosnkową.

 

Grzanka: bagietka z czosnkiem i serem mozzarella

Główkę czosnku upiec, rozetrzeć na pastę, połączyć z masłem i solą. Bagietkę pokroić, rozsmarować na niej przygotowaną pastę czosnkową, posypać startą mozzarellą, zapiec przez chwilę w piekarniku.

 

Przepis autorstwa Martyny Brzezińskiej-Wiatr

Zdjęcie poglądowe /canva.com/

Składniki

Na 7 porcji

Zupa z leśnego runa:

bulion warzywny – 2 l

śmietanka 18% – 0,5 l

świeże grzyby: borowiki i podgrzybki – 0,6 kg

masło – 4 łyżki

cebula – 2 średnie

mąka – 2 łyżki

zielona pietruszka

sól, pieprz do smaku

Grzanka: bagietka z czosnkiem i serem mozzarella