Zupa z leśnego runa

Przepis
Zupa
Grzyby z posiekaną cebulką podsmażyć na maśle, dodać bulion, gotować 10 – 15 minut, dodać zawiesinę ze śmietanki i mąki, przyprawić do smaku. Zupę podawać posypaną posiekaną zieloną pietruszką oraz z grzanką czosnkową.
Grzanka: bagietka z czosnkiem i serem mozzarella
Główkę czosnku upiec, rozetrzeć na pastę, połączyć z masłem i solą. Bagietkę pokroić, rozsmarować na niej przygotowaną pastę czosnkową, posypać startą mozzarellą, zapiec przez chwilę w piekarniku.
Przepis autorstwa Martyny Brzezińskiej-Wiatr
Zdjęcie poglądowe /canva.com/
Składniki
Na 7 porcji
Zupa z leśnego runa:
bulion warzywny – 2 l
śmietanka 18% – 0,5 l
świeże grzyby: borowiki i podgrzybki – 0,6 kg
masło – 4 łyżki
cebula – 2 średnie
mąka – 2 łyżki
zielona pietruszka
sól, pieprz do smaku
Grzanka: bagietka z czosnkiem i serem mozzarella