Żurek na domowym zakwasie

Przepis

Przygotowanie domowego zakwasu:

Do wyparzonego słoja włożyć wszystkie składniki na zakwas i zalać zimną przegotowaną wodą. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć gazą, nie zakręcać. Musi być dostęp powietrza, aby zakwas pracował. Odstawić w ciemne miejsce, w temperaturze pokojowej. Przynajmniej raz dziennie zakwas przemieszać czystym drewnianym patyczkiem. Po 7 dniach odcedzić przyprawy i zakwas gotowy.

Przygotowanie żurku:

Ugotować wywar na kościach z warzywami i przyprawami. Kiedy mięso będzie odchodzić od kości wywar przecedzić, dodać zakwas i gotować przez chwilę. Na koniec doprawić majerankiem i zabielić śmietanką. Do każdej porcji dodać pokrojoną białą kiełbasę oraz gotowane jajko.

Autorkami przepisu są członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Morakowie

Składniki

Zakwas

Czas kiszenia trwa 5-7 dni.

500 ml wody przegotowanej ostudzonej

600 g mąki żytniej typ 2000

4 ząbki czosnku

4 listki laurowe

10 ziaren ziela angielskiego

Składniki Żurku:

4 litry wody

30 dkg kości wędzonych

0,5 kg kości od schabu

1 marchew, 1 seler, w pietruszka, 1 por

Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czosnek

0,5 kg białej kiełbasy

Jajka gotowane wg. uznania

250 g śmietanki 18 %