Żurek na domowym zakwasie
Przepis
Przygotowanie domowego zakwasu:
Do wyparzonego słoja włożyć wszystkie składniki na zakwas i zalać zimną przegotowaną wodą. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć gazą, nie zakręcać. Musi być dostęp powietrza, aby zakwas pracował. Odstawić w ciemne miejsce, w temperaturze pokojowej. Przynajmniej raz dziennie zakwas przemieszać czystym drewnianym patyczkiem. Po 7 dniach odcedzić przyprawy i zakwas gotowy.
Przygotowanie żurku:
Ugotować wywar na kościach z warzywami i przyprawami. Kiedy mięso będzie odchodzić od kości wywar przecedzić, dodać zakwas i gotować przez chwilę. Na koniec doprawić majerankiem i zabielić śmietanką. Do każdej porcji dodać pokrojoną białą kiełbasę oraz gotowane jajko.
Autorkami przepisu są członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Morakowie
Składniki
Zakwas
Czas kiszenia trwa 5-7 dni.
500 ml wody przegotowanej ostudzonej
600 g mąki żytniej typ 2000
4 ząbki czosnku
4 listki laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
Składniki Żurku:
4 litry wody
30 dkg kości wędzonych
0,5 kg kości od schabu
1 marchew, 1 seler, w pietruszka, 1 por
Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czosnek
0,5 kg białej kiełbasy
Jajka gotowane wg. uznania
250 g śmietanki 18 %