Żurek

Przepis

Żurek

Wielkanocne potrawy, choć różnią się między regionami Polski, to zawsze łączy jajko. Bez niego nie wyobrażamy sobie Wielkanocy. Drugim ważnym elementem typowym dla polskiej kuchni wielkanocnej jest żurek, który też gotujemy z jajkiem.

Pokroić w kostkę cebulę, usmażyć na złoto. Boczek usmażyć na złoto. Zagotować wodę z jedną pokrojoną w piórka cebulką, zielem angielskim, grzybami i listkami laurowymi. Białą kiełbasę zaparzyć, pokroić w plastry i podsmażyć, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, usmażyć cebulę i boczek. Ziemniaki gotować do miękkości. Dodać zakwas, gotować 5 min. Wszystkie składniki dodać do zupy, doprawić solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i chrzanem. Jajko włożyć bezpośrednio do talerza.


Przepis pochodzi z gazetki:
Kącik kuchni spółdzielczej „Rolnik” Pobiedziska
/zdjęcie ilustracyjne: canva.com/
Składniki

100 g boczku lub kiełbasy (biała surowa)

1 butelka zakwasu z mąki żytniej

1 litr bulionu warzywnego (z włoszczyzny)

1-2 listek laurowy

kilka ziarenek ziela angielskiego

1 grzybek suszony

1 ząbek czosnku

1 łyżka tartego chrzanu

4 ziemniaki

2 jajka

1 łyżka majeranku

1 łyżka soku z cytryny

sól, pieprz, cukier