Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego” członkiem Konsorcjum „Polskie Szlaki Kulinarne”

Konsorcjum „Polskie Szlaki Kulinarne” to dobrowolne i nieformalne zrzeszenie podmiotów zajmujących się promocją tradycji kulinarnych oraz produktów regionalnych, w oparciu o walory środowiska przyrodniczego, dziedzictwa kulinarnego i kulturowego własnego regionu. Konsorcjum działa samodzielnie w afiliacji przy Polskiej Organizacji Turystycznej.
Obecnie w Konsorcjum zrzeszonych jest 28 szlaków kulinarnych z całej Polski.
Celem Konsorcjum jest:
– promocja i zdobywanie nowych rynków dla sprzedaży kulinarnych produktów turystycznych opartych na kuchni regionalnej i produktach tradycyjnych w kraju i poza jego granicami
– wzrost udziału produktów innowacyjnych w polskiej ofercie turystycznej
– wzrost zainteresowania produktami tradycyjnymi i zwiększenie popytu na te produkty.
Do Konsorcjum dołączył także Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego”, którego operatorem jest Instytut Skrzynki, finansowany jest ze środków pochodzących z dotacji powiatu poznańskiego.
[źródło: pot.gov.pl]
