Wakacyjne warsztaty w Muzeum Narodowym Rolnictwa w Szreniawie

Dodano: 08.07.2021

W lipcu i sierpniu na terenie Muzeum Narodowego Rolnictwa w Szreniawie, od wtorku do piątku dla grup zorganizowanych i osób indywidualnych prowadzone będą odpłatne warsztaty edukacyjne. Wszystkie zajęcia mają charakter interaktywny. Wśród tematów warsztatów nie zabraknie również tych kulinarnych.

Jednym z nich będzie Mleko i jego przetwory. Uczestnicy dowiedzą się skąd bierzemy mleko i jakie produkty możemy z niego uzyskać. Podczas zajęć dzieci będą miały okazję ubić masło w kierzynce. Dodatkową atrakcją będzie udój sztucznej krowy i kozy. Ponadto dzieci będą mogły nakarmić króliki, kozy i owce.

Miejsce spotkania: obora
Czas trwania: do 2 h
Liczba uczestników: max 15 osób
Wiek: od 4 lat
Dla: grup zorganizowanych
Koszt: 18 zł od os.

Kolejnym tematem kulinarnym w ofercie wakacyjnych warsztatów jest Bambrzok na słono i na słodko. Na zajęciach będą wykonywane dwa rodzaje ciasta z ziemniaków. Będą to dania charakterystyczne dla wielkopolskiej kuchni chłopskiej. Zajęcia zwieńczone będą degustacją wykonanych dań. Uczestników czeka między innymi obieranie ziemniaków, rozdrabnianie na tarce i zasmażanie boczku.

Miejsce spotkania: teren przy ognisku / pracownia kulinarna
Czas trwania: do 2 h
Liczba uczestników: max  15 osób
Wiek: od 12 lat
Dla: grup zorganizowanych
Koszt: 18 zł od os.

Zgłoszenia należy kierować do Działu Edukacji i Wydawnictw w Muzeum, tel. 61 810 76 29 wew. 61
mail: edukacja@muzeum-szreniawa.pl

SERDECZNIE ZACHĘCAMY DO UDZIAŁU!

[źródło: muzeum-szreniawa.pl; grafika: canva.com]

 

 

Zobacz również