Wyłonili kolejnych laureatów w eliminacjach konkursu Bitwa Regionów 2025

Dodano: 03.06.2025

Bitwa Regionów to organizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) konkurs kulinarny, który promuje bogactwo lokalnych smaków oraz dziedzictwo kulinarne Polski. W wydarzeniu mogą wziąć udział Koła Gospodyń Wiejskich i stowarzyszenia, których misją jest pielęgnowanie tradycji kulinarnych, wspieranie rozwoju lokalnych wspólnot oraz upowszechnianie kultury ludowej. Uczestnicy konkursu przygotowują potrawy według tradycyjnych lub autorskich receptur, z wykorzystaniem produktów regionalnych i krajowych surowców.

Rywalizacja konkursowa odbywa się w trzech etapach:

Etap I – Na podstawie ocen formularzy zgłoszeniowych komisja kwalifikacyjna tworzy ranking prac konkursowych. Najwyżej ocenieni uczestnicy biorą udział w kilkunastu wydarzeniach regionalnych (ćwierćfinałach), w których w każdym uczestniczy maksymalnie 20 drużyn. Zwycięzcy konkursów tego etapu awansują do eliminacji wojewódzkich (półfinału).

Etap II – W półfinałach wojewódzkich są wyłaniane zespoły (po jednym z każdego województwa), które kwalifikują się do finału ogólnopolskiego.

Etap III – Wielki finał, w którym rywalizuje 16 najlepszych drużyn z całej Polski.

Podobnie jak w 2024 w roku bieżącym w kapitule poszczególnych eliminacji zasiadają przedstawiciele Instytutu Skrzynki.

W ćwierćfinałowym etapie konkursu dla Wielkopolski, w kapitule degustującej i oceniającej 31 maja br. podczas wydarzenia pn. Rycerski Gród Dziecięcych Marzeń zasiadał Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu Skrzynki.

Wyłoniono następujących laureatów:

I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Niesłabinie (gm. Śrem, pow. śremski) – Żur z pierogami faszerowanymi białą kiełbasą

II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Wyrzece (gm. Śrem, pow. śremski) – Indyk faszerowany z aromatycznym musem grzybowym

III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich WIATRACZANKI w Czerlejnie (gm. Kostrzyn, powiat poznański) – Rolada z kaczki z pokrzywowymi szagówkami, pływająca w trzech sosach w towarzystwie kapuścianej fantazji

Wyróżnienia:

  1. Koło Gospodyń Wiejskich Skoraczew  (gm. Nowe Miasto nad Wartą, pow. średzki) – Żur po skoraczewsku
  2. Koło Gospodyń Wiejskich Garby (gm. Swarzędz, powiat poznański) – Golonka po Wielkopolsku na kapuście
  3. Koło Gospodyń Wiejskich w Cerekwicy Starej (gm. Jaraczewo, pow. jarociński) – Pierogi cerekwickie
  4. Koło Gospodyń Wiejskich Kiełczynek (gm. Książ Wlkp., pow. śremski) – Kiełczyńska dziwaczka w towarzystwie paruchy i modrej
  5. Koło Gospodyń Wiejskich Murzynowo Leśne (gm. Krzykosy, pow. śremski) – Królik w śmietanie z ziemniakami puree z surówką.

W Nowych Skalmierzycach również  31.05.2025 r. odbyło się wydarzenie pn. Dzień Dziecka oraz Motoserce. Podczas festynu kolejne koła gospodyń wiejskich zmierzyły się w Bitwie regionów, a w kapitule degustującej zasiadała Liliana Kubiak, zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki.

Kapituła wyłoniła zwycięzców:

I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Brzeziu (gm. Środa Wlkp., pow. średzki) – Skoki z ćwikłą w sosie własnym z szagówkami

II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Westrzy (gm. Sieroszewice, pow. ostrowski) – Uczta z żebra prosiaka, kapusty i ziemniaka na desce podana nalewką zapijana

III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Szczurawicach (gm. Raszków, pow. ostrowski) – Tradycyjna golonka pieczona po Wielkopolsku

Wyróżnienia:

  1. Koło Gospodyń Wiejskich w Czerminku (gm. Gołuchów, pow. pleszewski) – Pierogi i dwa rodzaje farszu, kapustą i grzybami oraz grzyby i ser biały
  2. Koło Gospodyń Wiejskich w Kocinie (gm. Sośnie, pow. ostrowski) – Jagnięcina z nutą chrzanu i pomarańczy
  3. Koło Gospodyń Wiejskich we Wtórku (gm. Ostrów Wlkp., pow. ostrowski) – Pieczona perliczka na grzybowym kaszotto
  4. Koło Gospodyń Wiejskich w Mącznikach (g. Środa Wlkp., pow. średzki) – Gołąbki wołowe w sosie
  5. Koło Gospodyń Wiejskich w Pawłówku (gm. Nowe Skalmierzyce, pow. ostrowski) – Kacze uda po Wielkopolsku, szare kluski i gaty cebulowe.

Członków Kapituł degustujących w kolejnych tygodniach czekają następne wydarzenia, podczas których kolejne wielkopolskie KGW zaprezentują tradycyjne dania kuchni regionalnej.

Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy, a laureatom pierwszych miejsc życzymy powodzenia w wielkim finale.

Zobacz również