Znamy wyniki konkursu „Przekąski z gąski 2025”!
W Dworze Skrzynki (gm. Stęszew) odbyła się czwarta edycja konkursu kulinarnego „Przekąski z gąski 2025” organizowanego przez samorządową instytucję kultury – Instytut Skrzynki. Kapituła konkursowa oceniła 30 przekąsek w trzech kategoriach: koła gospodyń wiejskich, restauracje z Wielkopolski oraz producenci i przetwórcy z całej Polski. Konkurs ma na celu promowanie tradycji przygotowywania potraw i przekąsek z gęsiny – mięsa, które wyróżnia się nie tylko doskonałym smakiem, lecz także stanowi jeden z wyjątkowych polskich produktów. Dotychczas gęsina cieszyła się większą popularnością wśród naszych zachodnich sąsiadów niż w Polsce, dlatego konkurs ma zachęcić do częstszego sięgania po nią w rodzimych kuchniach.
W kategorii Restauracje:
Grand Prix Marcin Deckert Restauracja Concordia Taste Catering z Poznania za zestaw: Chleb ze smalcem, pate w białej czekoladzie, Tarteletka z tatarem i kaparami z czosnku niedźwiedziego
I miejsce Piotr i Ewa Michalscy Kucharze osobiści z Puszczykowa za Bułeczki z macerowaną lekko podwędzaną gęsiną i nasturcją oraz za Bułeczki z nasturcją i farszem
II miejsce Piotr i Ewa Michalscy Kucharze osobiści z Puszczykowa za Gęsi smalec oraz za Rosół, czyli pierożek zalany
III miejsce Paweł Powroźnik Restauracja „P jak pysznie” z Kępna za Kotleciki z serc gęsich z dipem dyniowym z nutą ostrości
Wyróżnienia:
- Piotr i Ewa Michalscy Kucharze osobiści z Puszczykowa za Kulki – duszona gęsina i pieczona dynia
- Paweł Powroźnik Restauracja „P jak pysznie” z Kępna za Gulasz z gęsi z kopytkami kasztanowymi i śliwką w occie
W kategorii Producenci i przetwórcy żywności:
Grand Prix: Masarnia z tradycją Dreszler S.C. (Nowe Miasto Lubawskie, woj. warmińsko-mazurskie) za udko pieczone z gęsi
I miejsce: Masarnia z tradycją Dreszler S.C. za pasztet z gęsi
II miejsce: Masarnia z tradycją Dreszler S.C. za kiełbasę z gęsi
III miejsce: Masarnia z tradycją Dreszler S.C. za półgęsek
W kategorii Koła Gospodyń Wiejskich:
Grand Prix: Koło Gospodyń Wiejskich „Źródlanki” Tomice i Rybojedzko (gm. Stęszew, powiat poznański) za Tatar z gęsiny dymiony sianem z sosem podgrzybkowym
I miejsce: Jowita Walkowiak Koło Gospodyń Wiejskich w Konarzewie „Kobiety sukcesu” (gm. Dopiewo, pow. poznański) za Czarną polewkę
II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich „Źródlanki” Tomice i Rybojedzko (gm. Stęszew, pow. poznański) za Jesienną chałkę z pasztetem z gęsich wątróbek
III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Drożdżycach (gm. Stęszew, powiat poznański) za Bajeczne pierogi z gąski na sosie żurawinowo chrzanowym
Wyróżnienia:
- Koło Gospodyń Wiejskich w Cichej Górze (gm. Nowy Tomyśl, pow. nowotomyski) za Szynkę z gęsi oraz za Okrasę z gęsiny
- Koło Gospodyń Wiejskich „Wiatraczanki” w Czerlejnie (gm. Kostrzyn, powiat poznański) za Drożdżowe dynioki z szarpaną gęsiną i sałatką z kiszonego buraka oraz za Carpaccio z kiszonego buraka z gęsiną i serem podpuszczkowym
- Jowita Walkowiak Koło Gospodyń Wiejskich w Konarzewie „Kobiety sukcesu” (gm. Dopiewo, pow. poznański) za Staropolski smalec z gęsi
Certyfikat za Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego „Przekąski z gąski 2025” otrzymali:
– Koło Gospodyń Wiejskich „Źródlanki” Tomice i Rybojedzko (gm. Stęszew, pow. poznański) za Tatar z gęsiny dymiony sianem z sosem podgrzybkowym oraz za jesienną chałkę z pasztetem z gęsich wątróbek
– Jowita Walkowiak Koło Gospodyń Wiejskich w Konarzewie (gm. Dopiewo, pow. poznański) „Kobiety sukcesu” za Czarną polewkę oraz za Staropolski smalec z gęsi
– Koło Gospodyń Wiejskich w Drożdżycach (gm. Stęszew, pow. poznański) za Bajeczne pierogi z gąski na sosie żurawinowo chrzanowym
– Koło Gospodyń Wiejskich „Wiatraczanki” w Czerlejnie (gm. Kostrzyn, pow. poznański) za Drożdżowe dynioki z szarpaną gęsiną i sałatką z kiszonego buraka oraz za Carpaccio z kiszonego buraka z gęsiną i serem podpuszczkowym
– Piotr i Ewa Michalscy Kucharze osobiści z Puszczykowa za Bułeczki z macerowaną lekko podwędzaną gęsiną i nasturcją oraz za Bułeczki z nasturcją i farszem.
Konkurs odbył się pod honorowym patronatem Starosty Poznańskiego – Jana Grabkowskiego.
Konkursowe wyjątkowe przysmaki degustowała Kapituła w składzie:
- Jan Babczyszyn – Dyrektor Instytutu Skrzynki, Przewodniczący Kapituły
- Janusz Łakomiec – Prezes Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku
- Witold Wróbel – Ambasador Culinary Heritage Europe
- Jakub Pindych – Poznańska Lokalna Grupa Działania PLOT
- Przemysław Tecław – Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie
- Błażej Serkowski – Zastępca Dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy Poznań
- Hieronim Jurga – Wiceprezes Zarządu Krajowej Rady Gastronomi i Cateringu
- Jacek Marcinkowski – Zastępca Prezesa Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej
Kolejny konkurs planowany przez organizatorów już 14 grudnia – tym razem w Muzeum Narodowym Rolnictwa i przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie będą to wigilijne smaki. Wkrótce więcej informacji będzie można znaleźć na stronie www.instytutskrzynki.pl.

































