Znamy zwycięzców regionalnego konkursu kulinarnego „Na Wielkanocnym Stole 2023”

Dodano: 02.04.2023

W finale konkursu wzięło udział 19 zespołów kulinarnych. Ocenie poddanych zostało 61 potraw w dwóch kategoriach: pasztety i mięsiwa oraz wypieki wielkanocne. W roli ekspertki wystąpiła m.in. Katarzyna Bosacka, dziennikarka kulinarna.

Kapitule konkursowej przewodniczył Marek Gąsiorowski (Slow Food Wielkopolska), a zgłoszone w konkursie przysmaki oceniali także: Witold Wróbel – ambasador Culinary Hertige Europe, Janusz Łakomiec (Polska Akademia Smaku), Jakub Pindych (Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna), Jacek Marcinkowski (Ogólnopolski Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy) oraz Janina Skomorowska z Muzeum Narodowego Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.

W konkursie regionalnym „Na Wielkanocnym Stole 2023” przyznano następujące wyróżnienia i nagrody:

W kategorii Pasztety i Mięsiwa:

Grand Prix: WIEJSKI STÓŁ – dr Maryniak ze Skórzewa za Pasztet zapiekany z jajkiem otrzymał nagrody: voucher na kolację i nocleg dla dwóch osób w Dworze Skrzynki, voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie, zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego, zestaw piw z Browaru Szreniawa.

I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Trzeku za Polędwiczki w sosie chrzanowym otrzymało nagrody: voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie,  zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego, zestaw piw z Browaru Szreniawa.

II miejsce: Restauracja Figa Agata Rajczak-Przybylska, Konrad Przybylski Sp. j. z Plewisk za Polędwiczkę otrzymała nagrody: voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie oraz zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.

III miejsce: Restauracja Olandia „Olenderskie smaki” z Prusimia (powiat międzychodzki) za kiełbasę surową dojrzewającą z jagnięciny oraz Schabik po Olendersku otrzymała nagrody: voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie oraz zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.

Wyróżnienia otrzymali:

  • Tradycyjne Jadło z Pobiedzisk za Szynkę kruchą w ziołach wędzoną pieczoną
  • Zakłady Mięsne Waldi Sp. z o.o. Sp. k. z Ptaszkowa (powiat grodziski) za Kiełbasę polską wędzoną
  • Nauczyciele i Uczniowie Zespołu Szkół nr 1 im. Powstańców Wielkopolskich w Swarzędzu za Kiełbasę białą parzoną wielkopolską
  • Bartecki z Dębowej Wędzarni – Restauracja Stara Osada z Wiórka za krakowską suchą
  • Dagny Grądzka – Jurasz Restauracja Linie w Ogniu z Linii za Pieczeń Wielkanocną
  • Zagroda Szczęśliwych Zwierząt Sp. z o.o. Sp. Komandytowa z miejscowości Białęgi za Rillettes z gęsi długo gotowane.

Nagrodę specjalną za najlepszą potrawę z jagnięciny przyznano Restauracji Olandia „Olenderskie smaki” z Prusimia za kiełbasę surową dojrzewającą z jagnięciny. Sponsorem nagrody – półtuszy jagnięcej jest Wiesław Sałkiewicz Gospodarstwo Rolne Hodowla Owiec Zakwalifikowanych do Programu Ochrony Zasobów Genetycznych – Rasa Wrzosówka z Poznania.

W kategorii Wielkanocne wypieki

GRAND PRIX: Karczma Szreniawa ze Szreniawy za Sernik szefowej otrzymała nagrody: voucher na kolację i nocleg dla dwóch osób w Dworze Skrzynki, voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie, zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego, zestaw piw z Browaru Szreniawa.

1 miejsce: Restauracja Smaczki Maszki Restaurant & Wine z Baranowa za Mazurek czekoladowy

otrzymała nagrody: voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie, zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego, zestaw piw z Browaru Szreniawa.

2 miejsce: BOGUCKI CHLEB Piekarnia – Cukiernia Krystyna Weber – Bogucka z Tuczna za Sernik baskijski na czekoladowym spodzie otrzymał nagrody: voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie, zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.

3 miejsce: Hanna Piskorska Cukiernia z Mosiny za Mazurek Wielkanocny oraz Sernik Królewski otrzymała nagrody: voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie, zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.

Wyróżnienie otrzymali:

  • Koło Gospodyń Wiejskich w Trzeku za Sernik Moniki oraz Mazurek Wielkanocny
  • Kawiarnia Cafe reSzka z Buku za Sernik czekoladowy na czekoladowym brownie oraz Sernik z białą czekoladą i malinami
  • Nauczyciele i Uczniowie Zespołu Szkół Nr 1 im. Powstańców Wielkopolskich w Swarzędzu za Mazurek kajmakowy
  • Koło Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” z Pecnej za Zielony Mazurek
  • Zbigniew Piskorski Piekarnia-Cukiernia NATURA z Kobylnicy za Makowiec tradycyjny.

Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego „Na Wielkanocnym Stole 2023” otrzymali:

  • Bartecki z Dębowej Wędzarni – Restauracja Stara Osada z Wiórka (gm. Mosina) za Kiełbasę krakowską suchą
  • WIEJSKI STÓŁ – dr Maryniak ze Skórzewa (gm. Dopiewo) za Kiełbasę białą parzoną wielkopolską
  • Restauracja Smaczki Maszki Restaurant & Wine z Baranowa (gm. Tarnowo Podgórne) za Pasztet z kaczki oraz za mazurek czekoladowy
  • Restauracja Figa Agata Rajczak-Przybylska, Konrad Przybylski Sp. j. z Plewisk (gm. Komorniki) za Polędwiczkę
  • Tradycyjne Jadło z Pobiedzisk za Szynkę kruchą w ziołach wędzoną pieczoną
  • Nauczyciele i Uczniowie Zespołu Szkół nr 1 im. Powstańców Wielkopolskich w Swarzędzu za Kiełbasę białą parzoną wielkopolską oraz mazurek kajmakowy
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Trzeku (gm. Kostrzyn) za Polędwiczki w sosie chrzanowym oraz Mazurek Wielkanocny
  • Zagroda Szczęśliwych Zwierząt Sp. z o.o. Sp. Komandytowa z miejscowości Białęgi (gm. Murowana Goślina) za Rillettes z gęsi długo gotowane
  • BOGUCKI CHLEB Piekarnia – Cukiernia Krystyna Weber – Bogucka z Tuczna (gm. Pobiedziska) za Sernik baskijski na czekoladowym spodzie
  • Kawiarnia Cafe reSzka z Buku za Sernik czekoladowy na czekoladowym brownie
  • Zbigniew Piskorski Piekarnia-Cukiernia NATURA z Kobylnicy (gm. Swarzędz) za Makowiec tradycyjny
  • Hanna Piskorska Cukiernia z Mosiny za Mazurek Wielkanocny z czekoladą
  • Koło Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” z Pecnej (gm. Mosina) za Zielony Mazurek
  • Karczma Szreniawa ze Szreniawy (gm. Komorniki) za Sernik szefowej.

Celem konkursu jest promocja tradycji przygotowywania i podawania potraw wielkanocnych; odkrywanie i poznawanie dawnych receptur oraz współczesnych inspiracji tradycją; nagradzanie autorów/twórców kulinarnych oraz szeroko rozumianą integrację środowiska gastronomicznego wokół Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego w Instytucie Skrzynki.

Współorganizatorem konkursu jest Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Odbył się on podczas corocznego Jarmarku Wielkanocnego, jednego z wyjątkowych wydarzeń na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

Konkurs odbywa się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.

Dla mediów:

Komunikat prasowy z dnia 02.04.2023.pdf [268 KB]

Zobacz również