Uroczyste przecięcie wstęgi z okazji otwarcia Dworu Skrzynki już za nami

Dodano: 15.07.2023

Odrestaurowany Dwór w Skrzynkach został oficjalnie otwarty! – To przepiękny obiekt, który oddajemy w ręce mieszkańców powiatu poznańskiego – zapewniał starosta poznański Jan Grabkowski.

Dwór Skrzynki jest obecnie siedzibą Instytutu Skrzynki – Instytutu Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. – To samorządowa instytucja kultury, która ma rejestrować, archiwizować i prezentować to wszystko, co dzieje się w naszym regionie. A mamy się czym chwalić. Każdy kto tutaj przyjedzie przekona się jak piękna jest ziemia wielkopolska w powiecie poznańskim – podkreślał starosta. – Ten dzień jest dla mnie szczególny, bo czekaliśmy na niego osiem lat. Kosztowało nas to kilkanaście milionów złotych, ale warto było je wydać, bo stworzyliśmy coś nowego i bardzo atrakcyjnego. Wszystko, co tutaj się znajduje i co mamy do zaoferowania, zostało dokładnie przemyślane i zrealizowane – dodał.

A do zaoferowania jest naprawdę sporo, ponieważ dwór, który odrestaurowano zgodnie ze sztuką konserwatorską, został zaadaptowany na ośrodek konferencyjno-szkoleniowy, gdzie działają Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego, galeria fotografii, restauracja oraz pokoje noclegowe. Pozostałe atrakcje obiektu, to m.in. kuchnia grillowa, sauna czy bar. W obiekcie poza konferencjami i szkoleniami będzie również możliwość organizacji innych imprez komercyjnych, jak spotkania okolicznościowe dla firm i osób prywatnych, a także wesela, uroczystości komunijne i inne. W Skrzynkach będą się także odbywać koncerty, spotkania literackie, wystawy, seanse filmowe i tym podobne, ciekawe wydarzenia artystyczne.

– Będąc dyrektorem Instytutu Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego wiem, że poprzeczkę mam zawieszoną bardzo wysoko. Naszym obowiązkiem jest wypełnienie tego miejsca niezwykłymi treściami. Bo też zależy nam na tym, aby każdy kto nas odwiedzi wyjeżdżał stąd usatysfakcjonowany i z myślą o tym, że jeszcze tutaj wróci. I wierzymy, że to się uda, bo w Skrzynkach jest pięknie, smacznie i atrakcyjnie – stwierdził Jan Babczyszyn. – Kiedy jako wiceminister skarbu przekazywałem ten obiekt powiatowi poznańskiego, wiedziałem, że idzie on w dobre ręce. Teraz wszyscy możemy być dumni z tego, jak ten dwór się prezentuje – dodał Cezary Gabryjączyk.

To właśnie on, wraz ze starostą poznańskim, dokonali oficjalnego otwarcia budynku, którego historia sięga końca XIX wieku. Został on zbudowany przez niemiecką rodzinę Ifflandów, która zarządzała folwarkiem do 1945 roku. Po II wojnie światowej majątek znacjonalizowano. Pierwszą modernizację obiektu przeprowadzono w latach 1986-1990 i następnie służył on jako ośrodek szkoleniowo-wypoczynkowy Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad. Od 2015 roku dwór jest własnością powiatu poznańskiego. Po jego odrestaurowaniu w budynku znajduje się 27 pokoi z 53 miejscami noclegowymi. W tej liczbie jest także apartament i pokój dla osoby niepełnosprawnej. Pokoje dedykowane są powiatowi poznańskiemu oraz gminom i miastom będącym członkami Metropolii Poznańskiej – przy drzwiach do poszczególnych pokoi znajduje się herb, nazwa danej gminy oraz krótki opis ciekawostek turystycznych.

Na gości zaproszonych na uroczyste otwarcie czekały niespodzianki kulturalne: występ zespołu Affabre Concinui, który specjalnie na tę okoliczność wykonał utwór „Śniadanie Pana Tadeusza” do muzyki Jacka Sykulskiego. W Galerii Skrzynki zostały otwarte dwie wystawy: fotograficzna pn. „Topografia Ciszy” Waldemara Śliwczyńskiego oraz „Szlachetna Tradycja” – wystawa artefaktów z fabryki J.A. Baczewski ze Lwowa i Hartwig Kantorowicz z Poznania z kolekcji Fundacji Adama Łukawskiego. Tort na tę okoliczność przygotował Mistrz Świata w Cukiernictwie, Paweł Mieszała, właściciel lubońskiej Cukierni Pawlova. Cukiernia ta jest członkiem Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”, którego operatorem jest Instytut Skrzynki.

W restauracji Dworu Skrzynki, pod okiem szefa kuchni, Kajetana Świokły, uczniowie szkół gastronomicznych z powiatu poznańskiego będą odbywać praktyki zawodowe. Młodzież będzie nie tylko zdobywać doświadczenie w świetnie wyposażonej, profesjonalnej kuchni, ale również poznawać regionalne smaki, gdyż dania serwowane w Dworze Skrzynki oparte są na kuchni polskiej i wielkopolskiej, a produkty do ich przygotowania pochodzą od lokalnych producentów. Wśród nich pojawią się też te od członków Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”, którego Instytut jest operatorem. Sam szlak obejmuje obecnie niemal 70 restauracji, piekarni i cukierni, przetwórców mięsnych, mlecznych i owocowo-warzywnych, agroturystyk, producentów napojów i tworzy kulinarną wizytówkę powiatu poznańskiego.

Informacje o działaniach Instytutu Skrzynki oraz dworu znaleźć można na stronach www.instytutskrzynki.plwww.dworskrzynki.pl oraz www.smakipowiatupoznanskiego.pl oraz w mediach społecznościowych. Już w niedzielę – 16 lipca, w godzinach od 12.00 do 18.00 odbędzie się „Dzień Otwartych Skrzynek”. Informacje o festynie znaleźć można na stronie Dworu Skrzynki.

Zobacz również