Bitwa Regionów – ostatnie starcie pierwszego etapu w Wielkopolsce
Ostatnia grupa Kół Gospodyń Wiejskich z woj. wielkopolskiego zaprezentowała swoje dania w ramach Ogólnopolskiego konkursu dla KGW – Bitwa Regionów. W sobotę, 27 lipca br. w miejscowości Lipka kapituła degustacyjna, w której uczestniczył Jan Babczyszyn – Dyrektor Instytutu Skrzynki, wybrała najlepsze dania. Laureaci pierwszego miejsca w dniu 18 sierpnia br. zmierzą się z pozostałymi 11. kołami, które osiągnęły najlepszy wynik w eliminacjach regionalnych. Kolejnym etapem będzie reprezentacja województwa w etapie ogólnopolskim – ten zaszczyt przypadnie zwycięzcy Bitwy sierpniowej.
Poniżej prezentujemy laureatów wydarzenia w Lipce w powiecie złotowskim:
I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Wyszyny (pow. chodzieski) – dziczyzna z kluskami
II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Osowcu (pow. złotowski) – Ozorki z kopytkami
III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Starej Wiśniewce (pow. złotowski) – Zupa z korpoli na gęsinie
Wyróżnienia:
- Koło Gospodyń Wiejskich w Kłodzie „Kłodzianki” (pow. pilski) – Kluchy na łachu z sosem leśnym
- Koło Gospodyń Wiejskich ,,Radawniczanki” w Radawnicy (pow. złotowski) – Dzika pieczeń z karkówki z kaszotto z kandyzowaną skórką pomarańczową namoczoną w śliwowicy, konfiturą z czerwonej cebuli, podane z sałatką ze szpinaku, granatem, fetą o orzechami polane sosem malinowym
- Koło Gospodyń Wiejskich Dzierzążenko „Dziarskie Babki” (pow. złotowski) – Gęsie pipki w towarzystwie żelaznych klusek
- Koło Gospodyń Wiejskich w Lędyczku „Lędyczanka” (pow. złotowski) – PIECZEŃ Z DZIKA Z ZAPIEKANYMI ZIEMNIAKAMI I Z ZAPIEKANĄ GRUSZKĄ
- Koło Gospodyń Wiejskich „Swojska Gromadka” (pow. chodzieski) – Lebiodowa z dukanymi pyrami i spyrką boczkową.
Laureatkom serdecznie gratulujemy.