Bitwa Regionów – ostatnie starcie pierwszego etapu w Wielkopolsce

Dodano: 30.07.2024

Ostatnia grupa Kół Gospodyń Wiejskich z woj. wielkopolskiego zaprezentowała swoje dania w ramach Ogólnopolskiego konkursu dla KGW – Bitwa Regionów. W sobotę, 27 lipca br. w miejscowości Lipka kapituła degustacyjna, w której uczestniczył  Jan Babczyszyn – Dyrektor Instytutu Skrzynki, wybrała najlepsze dania. Laureaci pierwszego miejsca w dniu 18 sierpnia br. zmierzą się z pozostałymi 11. kołami, które osiągnęły najlepszy wynik w eliminacjach regionalnych. Kolejnym etapem będzie reprezentacja województwa w etapie ogólnopolskim – ten zaszczyt przypadnie zwycięzcy Bitwy sierpniowej.

Poniżej prezentujemy laureatów wydarzenia w Lipce w powiecie złotowskim:

I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Wyszyny (pow. chodzieski) – dziczyzna z kluskami

II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Osowcu (pow. złotowski) – Ozorki z kopytkami

III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Starej Wiśniewce (pow. złotowski) – Zupa z korpoli na gęsinie

Wyróżnienia:

  • Koło Gospodyń Wiejskich w Kłodzie „Kłodzianki” (pow. pilski) – Kluchy na łachu z sosem leśnym
  • Koło Gospodyń Wiejskich ,,Radawniczanki” w Radawnicy (pow. złotowski) – Dzika pieczeń z karkówki z kaszotto z kandyzowaną skórką pomarańczową namoczoną w śliwowicy, konfiturą z czerwonej cebuli, podane z sałatką ze szpinaku, granatem, fetą o orzechami polane sosem malinowym
  • Koło Gospodyń Wiejskich Dzierzążenko „Dziarskie Babki” (pow. złotowski) – Gęsie pipki w towarzystwie żelaznych klusek
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Lędyczku „Lędyczanka” (pow. złotowski) – PIECZEŃ Z DZIKA Z ZAPIEKANYMI ZIEMNIAKAMI I Z ZAPIEKANĄ GRUSZKĄ
  • Koło Gospodyń Wiejskich „Swojska Gromadka” (pow. chodzieski) – Lebiodowa z dukanymi pyrami i spyrką boczkową.

Laureatkom serdecznie gratulujemy.

Zobacz również