Bitwa Regionów w Kościelcu za nami

Dodano: 02.07.2025

Bitwa Regionów to organizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) konkurs kulinarny, który promuje bogactwo lokalnych smaków oraz dziedzictwo kulinarne Polski. W wydarzeniu mogą wziąć udział Koła Gospodyń Wiejskich i stowarzyszenia, których misją jest pielęgnowanie tradycji kulinarnych, wspieranie rozwoju lokalnych wspólnot oraz upowszechnianie kultury ludowej. Uczestnicy konkursu przygotowują potrawy według tradycyjnych lub autorskich receptur, z wykorzystaniem produktów regionalnych i krajowych surowców.

W kolejnych edycjach ćwierćfinałowego etapu konkursu dla Wielkopolski, kapitule degustującej i oceniającej przewodniczyła Liliana Kubiak, zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki:

W Kościelcu (pow. koniński) w niedziele, 29 czerwca br. wyłoniono laureatów:

I miejsce:  Poliwka na serwatce z kartoflami i pajda chleba z masłem – Koło Gospodyń Wiejskich w Dzióbinie „Kreatywne Dzióbinianki”

II miejsce: Przecieraki ze syrym i skwarkami – pyrlandzki smak tradycji – Koło Gospodyń Wiejskich w Korzeczniku

III miejsce: Zakręcona kaczka w letnim towarzystwie – Stowarzyszenie „Rozwoju Koła Gospodyń Wiejskich i Sołectwa Tokary”

Wyróżnienia:

  • Biała Poliwka z Pyrką w Mundurze – Koło Gospodyń Wiejskich w Ochlach
  • Kaczy Pipek  – Stowarzyszenie Koła Gospodyń Wiejskich w Gozdowie
  • Kaczka na rzęsach – Koło Gospodyń Wiejskich w Wakach Wakowianki
  • Nowoczesna kaczka z Przedcza w rubinowym ogrodzie – Koło Gospodyń Wiejskich Nowoczesna Gospodyni w Przedczu
  • Faszerowana Kaczka – Koło Gospodyń Wiejskich w Żarowie Żarowianki

Członków Kapituł degustujących w kolejnych tygodniach czekają następne wydarzenia, podczas których kolejne wielkopolskie KGW zaprezentują tradycyjne dania kuchni regionalnej.

Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy, a laureatkom pierwszego miejsca życzymy powodzenia w wielkim finale.

Zobacz również