Bitwa Regionów w Kościelcu za nami

Bitwa Regionów to organizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) konkurs kulinarny, który promuje bogactwo lokalnych smaków oraz dziedzictwo kulinarne Polski. W wydarzeniu mogą wziąć udział Koła Gospodyń Wiejskich i stowarzyszenia, których misją jest pielęgnowanie tradycji kulinarnych, wspieranie rozwoju lokalnych wspólnot oraz upowszechnianie kultury ludowej. Uczestnicy konkursu przygotowują potrawy według tradycyjnych lub autorskich receptur, z wykorzystaniem produktów regionalnych i krajowych surowców.
W kolejnych edycjach ćwierćfinałowego etapu konkursu dla Wielkopolski, kapitule degustującej i oceniającej przewodniczyła Liliana Kubiak, zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki:
W Kościelcu (pow. koniński) w niedziele, 29 czerwca br. wyłoniono laureatów:
I miejsce: Poliwka na serwatce z kartoflami i pajda chleba z masłem – Koło Gospodyń Wiejskich w Dzióbinie „Kreatywne Dzióbinianki”
II miejsce: Przecieraki ze syrym i skwarkami – pyrlandzki smak tradycji – Koło Gospodyń Wiejskich w Korzeczniku
III miejsce: Zakręcona kaczka w letnim towarzystwie – Stowarzyszenie „Rozwoju Koła Gospodyń Wiejskich i Sołectwa Tokary”
Wyróżnienia:
- Biała Poliwka z Pyrką w Mundurze – Koło Gospodyń Wiejskich w Ochlach
- Kaczy Pipek – Stowarzyszenie Koła Gospodyń Wiejskich w Gozdowie
- Kaczka na rzęsach – Koło Gospodyń Wiejskich w Wakach Wakowianki
- Nowoczesna kaczka z Przedcza w rubinowym ogrodzie – Koło Gospodyń Wiejskich Nowoczesna Gospodyni w Przedczu
- Faszerowana Kaczka – Koło Gospodyń Wiejskich w Żarowie Żarowianki
Członków Kapituł degustujących w kolejnych tygodniach czekają następne wydarzenia, podczas których kolejne wielkopolskie KGW zaprezentują tradycyjne dania kuchni regionalnej.
Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy, a laureatkom pierwszego miejsca życzymy powodzenia w wielkim finale.









