Bitwa Regionów w obórce Wielkiej i Ostrzeszowie za nami

Bitwa Regionów to organizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) konkurs kulinarny, który promuje bogactwo lokalnych smaków oraz dziedzictwo kulinarne Polski. W wydarzeniu mogą wziąć udział Koła Gospodyń Wiejskich i stowarzyszenia, których misją jest pielęgnowanie tradycji kulinarnych, wspieranie rozwoju lokalnych wspólnot oraz upowszechnianie kultury ludowej. Uczestnicy konkursu przygotowują potrawy według tradycyjnych lub autorskich receptur, z wykorzystaniem produktów regionalnych i krajowych surowców.
W kolejnych edycjach ćwierćfinałowego etapu konkursu dla Wielkopolski, kapitule degustującej i oceniającej dwukrotnie przewodniczył Jan Babczyszyn, Dyrektor Instytutu Skrzynki:
w Pobórce Wielkiej dnia 21 czerwca 2025 r. wyłoniono laureatów:
I miejsce: Kacza rozkosz z owocowym uśmiechem – Koło Gospodyń Wiejskich w Hucie „HutaWianki”
II miejsce: Szczupak nadziewany kurkami i pieczony w ziołach, z sosem pokrzywowym z nutą cytryny – Koło Gospodyń Wiejskich „Niezapominajki” w Dębnie
III miejsce: Pieczone gołębie z szarymi kluskami i zasmażaną kapustą – Koło Gospodyń Wiejskich w Starej Wiśniewce
Wyróżnienia:
1. Staropolski żur w nowoczesnym wielkopolskim wydaniu – Koło Gospodyń Wiejskich w Nowej Wsi „Gosposie znad stawu”
2. Tradycja wątróbką zawijana – Koło Gospodyń Wiejskich w Kłodzie „Kłodzianki”
3. Sakiewki z dziczyzny z kluską z kalafiora – Koło Gospodyń Wiejskich Wyszyny
4. Pobórski koziołek z dudkami i kapustą w sosie czereśniowym – Koło Gospodyń Wiejskich w Pobórce Wielkiej
5. Pierogi samborskie – Koło Gospodyń Wiejskich w Samborsku.
W Ostrzeszowie dnia 22 czerwca 2025 r. wyłoniono laureatów:
I miejsce: Kaczka z pyzą w jabłkowym aromacie – Koło Gospodyń Wiejskich Niedźwiedź
II miejsce: Królik w parownym objęciu – Koło Gospodyń Wiejskich w Piaskach
III miejsce: Gulasz z piersi kaczki z kopytkami w asyście ciepłej sałatki z buraczków – Koło Gospodyń Wiejskich w Bobrownikach nad Prosną
Wyróżnienia:
1. Krem prosto z pola – Koło Gospodyń Wiejskich w Pruszkowie i Dębniałkach Kaliskich
2. Kaczka pieczona z jabłkiem i cebulką podawana z pyzami ziemniaczanymi oraz smażonymi jabłkami z cebulką i majerankiem – Koło Gospodyń Wiejskich w Żelazkowie
3. Wiejska perliczka w tradycyjnym wydaniu – Koło Gospodyń Wiejskich w Pośredniku
4. Miodowe żeberka na białej pierzynce w towarzystwie kapusty – Koło Gospodyń Wiejskich w Szklarce Mielęckiej
Członków Kapituł degustujących w kolejnych tygodniach czekają następne wydarzenia, podczas których kolejne wielkopolskie KGW zaprezentują tradycyjne dania kuchni regionalnej.
Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy, a laureatom pierwszych miejsc życzymy powodzenia w wielkim finale.


















