Smak Pyry 03.10.2021

W Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie podczas wydarzenia „Poznańska Pyra” wybierano „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Pyry”. Choć królowała pyra z gzikiem, to Kapituła Konkursowa zwróciła także uwagę na smak szarych klusek, pierogów, sałatek ziemniaczanych oraz placków ziemniaczanych z cukinią. Te ostatnie smakowały świetnie na słodko – z cukrem oraz wytrawnie – z kwaśną śmietaną i solą. Ciekawa była również historia wspomnianych placków, bowiem odwzorowano smak dania serwowanego z 2011 roku podczas pikniku rodzinnego  pn. „Smak Pieczonej Pyry” na poznańskim Osiedlu Morasko-Radojewo. Zachęcająco wygląda prosty skład: ziemniaki, cukinia, mąka tortowa, jaja oraz sól. Rada Osiedla rozważa przywrócenie tradycji wspólnego gotowania z mieszkańcami, zatem pozyskanie certyfikatu będzie dodatkową motywacją do dalszych kulinarnych podbojów.

Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Pyry” otrzymały następujące dania:

  • faszerowana pyra przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Plewisk
  • sałatka ziemniaczana z serem żółtym: sporządzona przez Klaudię Wiśniewską z Plewisk
  • gziczek szreniawski przygotowany przez Karczmę Szreniawa
  • placki ziemniaczane z cukinią oferowane przez Osiedle Morasko-Radojewo w Poznaniu
  • sałatka ziemniaczana z serem żółtym i śledziem przygotowana przez Dorotę Kownacką z Poznania
  • tartinki ziemniaczane ze śledziem od Haliny Poprawa z Lubonia
  • pyry z gzikiem przygotowane przez restaurację Hyćka z Poznania
  • szare kluchy z kapustą kiszoną-zasmażaną od restauracji Hyćka z Poznania
  • szreniawska pyra z gzikiem z parownika przygotowana na wydarzeniu „Poznańska Pyra” w Muzeum Narodowym Rolnictwa w Szreniawie
  • pierogi ruskie od restauracji Pierożak z Poznania.

Kapituła oceniła poziom konkursu na bardzo dobry.

Podczas wydarzenia „Poznańska Pyra” uczestnicy mieli możliwość skorzystania z wielu atrakcji. Między innymi odbył się pokaz gotowania i degustacja wyśmienitej tradycyjnej zupy ziemniaczanej przygotowanej przez Zbigniewa Kmiecia, szefa kuchni znanego jako Kulinarny Włóczykij.

 

fot. poniżej: Sylwia Binarsch