Smak Tradycji 2021 19.09.2021
Nalewka z mirabelek, nazywanych w naszym regionie glupkami, dała zwycięstwo Januszowi Łakomcowi zwycięstwo w ogólnopolskim konkursie „Smak Tradycji 2021”, a Grand Prix za najlepszy zestaw pięciu nalewek zdobył Andrzej Nowocień.
Kapituła konkursowa zebrała się w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, by ocenić aż 62 nalewki zgłoszone w konkursie. Wśród nich znalazło się także 10 produktów z powiatu poznańskiego, a 6 z nich otrzymało Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Tradycji”.
W tej niezwykłej konkurencji przeważały nalewki owocowe stanowiące ponad połowę zgłoszeń. Oceniano również trunki w takich kategoriach jak: nalewki ziołowe, korzenne, kwiatowe oraz mieszane. Poziom konkursu uznano za bardzo dobry.
I miejsce to nagroda w wysokości 750 złotych. Kapituła przyznała także II miejsce oraz 500 zł w kategorii ogólnej nalewce z porzeczki z liściem 2017 Wojciecha Suchanka, a także III miejsce i 250 zł Mariuszowi Fik za nalewkę z pigwy.
Niekwestionowanym zwycięzcą ogólnopolskiego konkursu „Smak Tradycji 2021” został także Andrzej Nowocień, który otrzymał również nagrodę Grand Prix w wysokości 1 000 zł za zestaw nalewek: z derenia 2016, na orzechu włoskim 2019, z pigwowca japońskiego z pestkami 2019, imbirowej z 2018 oraz z rosolisa różanego. Również w kategoriach smakowych jego nalewki znalazły uznanie i uplasowały się na wysokich pozycjach.
A oto pełne wyniki konkursu.
W konkursie Smak Tradycji 2021 przyznano także nagrody:
w kategorii nalewek ziołowych:
III miejsce: Maciej Kwiatkowski za nalewkę z 27 ziół
II miejsce: Andrzej Nowocień za nalewkę na orzechu włoskim 2019
I miejsce: Andrzej Fiedoruk za nalewkę czosnkową
kategorii nalewek korzennych:
III miejsce: Maciej Kwiatkowski nalewka miodowa korzenna
II miejsce: Andrzej Nowocień za nalewkę z imbiru 2018
I miejsce: Wojciech Suchanek za nalewkę korzenną ziołową z 25ciu rodzajów korzeni i ziół 2019
w kategorii nalewek owocowych:
III miejsce: Wojciech Suchanek za nalewkę z porzeczki z liściem 2017
II miejsce: Andrzej Nowocień za nalewkę z derenia 2016
I miejsce: Janusz Łakomiec za nalewkę z mirabelki
w kategorii nalewek kwiatowych:
III miejsce: Janusz Łakomiec za nalewkę z kwiatu czarnego bzu
II miejsce: Wojciech Suchanek za nalewkę z kwiatu czarnego bzu
I miejsce: Andrzej Nowocień za nalewkę z rosolisa różanego 2016.
w kategorii nalewek mieszanych:
III miejsce: Kazimierz Kniaź za nalewkę wiśniową z liśćmi mięty
II miejsce: Andrzej Nowocień za nalewkę z pigwowca japońskiego z pestkami 2019
I miejsce: Agnieszka Nowocień za nalewkę z owocu i kwiatu czarnego bzu.
W konkursie przyznano także wyróżnienia dla:
- Piotra Kazberuka za nalewkę z głogu
- Jana Budki za nalewkę z owoców derenia jadalnego „Premium”
- Wiesława Sałkiewicza za nalewkę z wiśniową 2011
- Mateusza Kozy za nalewkę z gruszki
- Haliny Poprawy za nalewkę wiśniową.
Również nalewki z powiatu poznańskiego znalazły uznanie ekspertów zasiadających w Kapitule, bowiem przyznano Certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Tradycji 2021” następującym trunkom:
- nalewce wiśniowej przygotowanej przez Halinę Poprawę z Lubonia
- nalewce rokitnikowej przygotowanej przez Marcina Sadowskiego z Lubonia
- nalewce kawowej z owocami przygotowanej przez Martę Twardowską z Plewisk (gm. Komorniki)
- nalewce jesiennej owocowej przygotowanej przez Macieja Żarnowieckiego z Plewisk (gm. Komorniki)
- nalewce wiśniowej przygotowanej przez Andrzeja Kurka z Suchego Lasu
- nalewce aroniowej przygotowanej przez Renatę Małecką z KGW w Plewiskach.
Celem konkursu jest promocja tradycyjnych przepisów i domowych wyrobów. Konkurs odbywa się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego. Organizatorami konkursu są Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego oraz Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.
Dla mediów:
Komunikat prasowy z dnia 20.09.2021.pdf [1019 KB]