„Smak Tradycji 2021” w tym „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego” 19.09.2021

Nalewka z mirabelek, nazywanych w naszym regionie glupkami, dała zwycięstwo Januszowi Łakomcowi  zwycięstwo w ogólnopolskim konkursie „Smak Tradycji 2021”, a Grand Prix za najlepszy zestaw pięciu nalewek zdobył Andrzej Nowocień.

Kapituła konkursowa zebrała się w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, by ocenić aż 62 nalewki zgłoszone w konkursie. Wśród nich znalazło się także 10 produktów z powiatu poznańskiego, a 6 z nich otrzymało Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Tradycji”.

W tej niezwykłej konkurencji przeważały nalewki owocowe stanowiące ponad połowę zgłoszeń. Oceniano również trunki w takich kategoriach jak: nalewki ziołowe, korzenne, kwiatowe oraz mieszane. Poziom konkursu uznano za bardzo dobry.

I miejsce to nagroda w wysokości 750 złotych. Kapituła przyznała także II miejsce oraz 500 zł w kategorii ogólnej nalewce z porzeczki z liściem 2017 Wojciecha Suchanka,  a także III miejsce i 250 zł Mariuszowi Fik za nalewkę z pigwy.

Niekwestionowanym zwycięzcą ogólnopolskiego konkursu „Smak Tradycji 2021” został także Andrzej Nowocień, który otrzymał również nagrodę Grand Prix w wysokości 1 000 zł za zestaw nalewek: z derenia 2016, na orzechu włoskim 2019, z pigwowca japońskiego z pestkami 2019, imbirowej z 2018 oraz z rosolisa różanego. Również w kategoriach smakowych jego nalewki znalazły uznanie i uplasowały się na wysokich pozycjach.

A oto pełne wyniki konkursu.

W konkursie Smak Tradycji 2021 przyznano także nagrody:

w kategorii nalewek ziołowych:

III miejsce: Maciej Kwiatkowski za nalewkę z 27 ziół

II miejsce: Andrzej Nowocień za nalewkę na orzechu włoskim 2019

I miejsce: Andrzej Fiedoruk za nalewkę czosnkową

kategorii nalewek korzennych:

III miejsce: Maciej Kwiatkowski nalewka miodowa korzenna

II miejsce: Andrzej Nowocień za nalewkę z imbiru 2018

I miejsce: Wojciech Suchanek za nalewkę korzenną ziołową z 25ciu rodzajów korzeni i ziół 2019

w kategorii nalewek owocowych:

III miejsce: Wojciech Suchanek za nalewkę z porzeczki z liściem 2017

II miejsce: Andrzej Nowocień za nalewkę z derenia 2016

I miejsce: Janusz Łakomiec za nalewkę z mirabelki

w kategorii nalewek kwiatowych:

III miejsce: Janusz Łakomiec za nalewkę z kwiatu czarnego bzu

II miejsce: Wojciech Suchanek za nalewkę z kwiatu czarnego bzu

I miejsce: Andrzej Nowocień za nalewkę z rosolisa różanego 2016.

w kategorii nalewek mieszanych:

III miejsce: Kazimierz Kniaź za nalewkę wiśniową z liśćmi mięty

II miejsce: Andrzej Nowocień  za nalewkę z pigwowca japońskiego z pestkami 2019

I miejsce: Agnieszka Nowocień za nalewkę z owocu i kwiatu czarnego bzu.

 

W konkursie przyznano także wyróżnienia dla:

  • Piotra Kazberuka za nalewkę z głogu
  • Jana Budki za nalewkę z owoców derenia jadalnego „Premium”
  • Wiesława Sałkiewicza za nalewkę z wiśniową 2011
  • Mateusza Kozy za nalewkę z gruszki
  • Haliny Poprawy za nalewkę wiśniową.

 

Również nalewki z powiatu poznańskiego znalazły uznanie ekspertów zasiadających w Kapitule, bowiem przyznano Certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Tradycji 2021” następującym trunkom:

  • nalewce wiśniowej przygotowanej przez Halinę Poprawę z Lubonia
  • nalewce rokitnikowej przygotowanej przez Marcina Sadowskiego z Lubonia
  • nalewce kawowej z owocami przygotowanej przez Martę Twardowską z Plewisk (gm. Komorniki)
  • nalewce jesiennej owocowej przygotowanej przez Macieja Żarnowieckiego z Plewisk (gm. Komorniki)
  • nalewce wiśniowej przygotowanej przez Andrzeja Kurka z Suchego Lasu
  • nalewce aroniowej przygotowanej przez Renatę Małecką z KGW w Plewiskach.

 

Celem konkursu jest promocja tradycyjnych przepisów i domowych wyrobów. Konkurs odbywa się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego. Organizatorami konkursu są Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego oraz Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.

Dla mediów:

Komunikat prasowy z dnia 20.09.2021.pdf [1019 KB]