Dzień Piekarza
Kalendarium
4 maja swoje święto obchodzą piekarze. Także na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego” znaleźć można wyśmienite wypieki, które nie tylko uświetnią śniadania, czy kolacje, ale również umilą nam piknik podczas rowerowej wycieczki po powiecie poznańskim, do czego serdecznie zachęcamy, nie tylko podczas majówki.
Piekarz to zawód związany z naszą codziennością, wszak dzięki piekarzom nie brak nam chleba powszedniego. Niemniej można znaleźć ciekawe wzmianki na kartach historii także w naszym regionie, np. ulica Piekary w Poznaniu, którą licznie zamieszkiwali średniowieczni piekarze. Co ciekawe, w XV-wiecznym Poznaniu piekarze zajmowali się także hodowlą świń, których liczbę ograniczała rada miejska: mogli oni utrzymywać 12 do 16 sztuk. Podobnie sytuacja miała się w Krakowie.
