Dzień Terra Madre
Kalendarium
W niedzielę, 10 grudnia 2023 r. obchodzimy 14. Dzień Terra Madre.
W tym terminie restauracja, cukiernie, piekarnie, producenci spożywczy zostają zaproszeni do tworzenia lokalnych akcji, aby wspólnie świętować i promować dobrą jakościowo żywność. Akcje mogą być także tworzone przez lokalne społeczności. Jest to doskonały moment na promocję lokalnych przysmaków oraz tradycji kulinarnych.
Zachęcamy wszystkich do świętowania swojej różnorodnej tożsamości żywieniowej poprzez lokalne wydarzenia organizowane jednocześnie na całym świecie.
Tematem tegorocznego Dnia Terra Madre jest „Regeneracja”. Sposób na ponowne połączenie się z otaczającym nas światem i podjęcie działań mających na celu przywrócenie naszych ekosystemów, społeczności i naszego zdrowia. Warto uczulić lokalne społeczności na kulinarne zero waste, produkty slow food, ekologiczne i fair trade, ale również zmniejszenie śladu węglowego poprzez kupowanie produktów wytworzonych w najbliższej okolicy – transport żywności jest bardzo kosztowny dla naszego środowiska przyrodniczego.
Organizator tego globalnego wydarzenia, Slow Food International tak zachęca potencjalnych uczestników do włączenia się w projekt: Możesz być tak kreatywny, jak chcesz! Pomyśl o wydarzeniach i działaniach w swojej społeczności, od pikników i kolacji po debaty, pokazy filmów, wizyty na farmach i rozmowy z producentami.
Aby wziąć udział w akcji należy:
– pobrać zestaw narzędzi do regeneracji.
– wymyślić wydarzenie wokół tematu „Regeneracja”.
– pobrać zestaw graficzny do mediów społecznościowych i stron internetowych:
– 10 grudnia i w kolejne dni udostępniać zdjęcia i dzielić się swoimi przeżyciami na wszystkich swoich kanałach społecznościowych za pomocą hashtagów #TerraMadreDay i #SlowFood
Dzień Terra Madre to dobry czas, aby zaangażować lokalne społeczności i zwiększać ich świadomość dotyczącą nurtu slow food.
