Dzikie Smaki Puszczy Zielonki (relacja)

Dodano: 28.10.2022

Dziewicza Góra (gm. Czerwonak) smakowała dziczyzną podczas ciekawego wydarzenia „Dzikie Smaki Puszczy Zielonki”. W dniu 8 października odbyły się tam warsztaty dla kół gospodyń wiejskich, które prowadził szef kuchni Andrzej Adamus, twórca kanału „Kuchnia na dziko”, propagator receptur rodem ze staropolskiej kuchni wykorzystujących dary lasu: owoce, grzyby, zioła i dziczyznę właśnie. Wraz z gospodyniami przygotował bigos palony na ognisku z cebuli, leśnych jabłek i gruszek, kapusty i dziczyzny, a także tatar z sarny i zupę z pokrzyw.

Kulinarne pokazy poprzedził występ sygnalistów myśliwskich. Uczestnicy mogli też posłuchać wykładów: dr inż. Tomasza Sobalaka „Tradycje i zwyczaje łowieckie” oraz dr inż. Anny Wierzbickiej „Zdrowa i zrównoważona żywność z lasu”. Wszyscy goście mogli skosztować nie tylko wędlin z dziczyzny, ale również herbat z leśnych ziół oraz smakowitości przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich.

Organizatorem wydarzenia było Nadleśnictwo Łopuchówko.

Zobacz również