Festiwal Smaków Food Trucków w Luboniu – edycja świąteczna

Festiwal Smaków Food Trucków po raz czwarty odwiedzi Luboń w dniach 11-12 grudnia br. na parkingu przy CH Factory Poznań. Tym razem odbędzie się w świątecznej odsłonie! Mobilne restauracje już pracują nad tym, by w grudniowy weekend pyszne jedzonko rozgrzało każdego zmarzlucha, a organizatorzy zapowiadają mnóstwo tematycznych atrakcji. Zapowiada się wyjątkowy czas!
Festiwal Smaków Food Trucków gości w Luboniu od 2019 roku. Od pierwszej edycji cieszy się zainteresowaniem mieszkańców, którzy są wyjątkowo otwarci na próbowanie nowych smaków. Świąteczna edycja wydarzenia zapowiada się bardzo smacznie. Tym razem w foodtruckowym menu znajdą się np. sajgonki przygotowywane według tradycyjnego, wietnamskiego przepisu. Goście będą mogli spróbować też sycącej sałatki Bun Bo Nam Bo rodem z Hanoi. W jej skład wchodzą warzywa, makaron, mięso lub tofu w wyjątkowej maryncie.
Zainteresowani kuchnią gruzińską powinni spróbować chinkali – czyli pierogów w kształcie sakiewek z rosołkiem w środku. Oprócz niepowtarzalnego smaku, nietypowy jest też sposób ich jedzenia. Chinkali je się bez użycia sztućców, trzymając je za twardy czubeczek. Najpierw odgryzany jest kawałek i wysysany rosół. Następnie je się farsz i pozostałe ciasto. Twardy czubek jest zostawiany.
Inne danie europejskie, które jednak nie gości często na naszych stołach, to langosz. Węgierski placek drożdżowy, smażony jest na głębokim oleju, a podawany z tradycyjnymi dodatkami: śmietaną, czosnkiem i serem lub w autorskich kompozycjach. Na Węgrzech je się go zwykle na śniadanie, ale u nas sprawdzi się o każdej porze dnia.
Jak święta, to oczywiście pierogi! Oprócz wspomnianych gruzińskich chinkali, na wydarzeniu serwowane będą azjatyckie pierożki dim sum. Danie przygotowywane jest na parze i zachwyca niecodziennymi połączeniami smaków. To nie koniec przedświątecznej, kulinarnej podróży. Fani dań meksykańskich również będą mieli w czym wybierać – burrito, quesadille, a może tacos? Dzięki swojej pikanterii, te potrawy rozgrzeją każdego w grudniową pogodę. Można też poprosić o łagodniejszą wersję dań.
Festiwal Smaków Food Trucków nie może odbyć się bez klasyków street foodu: frytek belgijskich z autorskimi sosami i burgerów w coraz to nowszych kompozycjach.
Poza jedzeniem na gości wydarzenia czekają świąteczne aktywności dla dzieci i dorosłych. Dzieci, z niewielką pomocą rodziców, będą mogły dekorować bombki choinkowe i świąteczne pierniczki. W autorskim wzornictwie, obok bożonarodzeniowych, mile widziane będą akcenty wielkopolskie i foodtruckowe. Dekoracje będzie można zostawić na miejscu, by zdobiły teren wydarzenia lub zabrać do domu na pamiątkę. Dla dzieci i dorosłych przygotowana będzie także gra terenowa, w której będzie można zdobyć festiwalowe prezenty.
Więcej informacji dostępnych jest na stronie wydarzenia.
[źródło: lobon.pl]
