Inauguracja konkursu Polskie wódki i okowity ziemniaczane

20 sierpnia, podczas XXIX Krajowych Dni Ziemniaka Potato Poland 2022 Zamarte, Jan Babczyszyn – Dyrektor Instytutu Skrzynki oficjalnie zapowiedział rozpoczęcie pierwszej edycji Konkursu Polskich Wódek i Okowit Ziemniaczanych – Polish Potato Vodka Competition 2022.
Potato Poland 2022 to impreza o wieloletniej już tradycji, a jednocześnie największe, międzynarodowe targi dla producentów ziemniaka, zarówno w Polsce jak i za granicą. Podczas konferencji odbyły się też przygotowane przez Instytut Skrzynki:
- Panel tematyczny „Ziemniak w kieliszku” przeprowadzony przez Zbigniewa Kmiecia i Łukasza Klesyka (link do materiału w Radiu Pyra)
- Prezentacja Adma Łukawskiego nt opakowań wódek i okowit ziemniaczanych od połowy wieku XIX do lat 50-tych wieku XX (link do materiału w Radiu Pyra)
- Zapowiedź konkursu, którą wygłosił Jan Babczyszyn (link do materiału w Radiu Pyra)
Ideą konkursu jest promowanie polskiej tradycji produkcji wódek i okowit ziemniaczanych, a także nagradzanie ich twórców oraz wyrobów. Do konkursu mogą przystąpić producenci wódek i okowit ziemniaczanych z terenu Rzeczypospolitej Polskiej, a wszystkie zgłaszane trunki muszą być dopuszczone do oficjalnej sprzedaży na terenie naszego kraju.
Zgłoszenia konkursowe przyjmowane będą e-mailowo do 15.09.2022 roku.
Dostarczanie próbek wraz z wypełnionymi i podpisanymi formularzami zgłoszeniowymi (także do dnia 15.09.2022 r.) odbywa się wyłącznie korespondencyjnie (przesyłki pocztowe lub kurierskie). Można dostarczać je na adres:
Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie,
ul. Dworcowa 5, 62-052 Komorniki;
z dopiskiem „Konkurs Polish Potato Vodka Competition”.
Komplet informacji o konkursie i organizatorach, regulamin, skład kapituły oraz logo konkursu są dostępne na stronie www.ppvc.pl.
Wyniki konkursu zostaną ogłoszone w dniu 26 września 2022 r. podczas wydarzenia na Międzynarodowych Targach Poznańskich pn. Smaki Regionów. Uroczystość wręczenia medali zostanie poprzedzona panelem „Jak smakuje ziemniak. Prawda i stereotypy”.
Zapraszamy do udziału!
