Konkurs „Smak Pączka 2022” – przyjmujemy zgłoszenia pączków oraz do konsumenckiej kapituły konkursowej
Kalendarium
Wśród mieszkańców Wielkopolski wielbicieli pączków nie brakuje – tych tradycyjnych, z konfiturą oraz innych, z wymyślnymi nadzieniami lub z dziurką, w kolorowym lukrze. Czy zdecydują się podjąć wyzwanie i wybiorą najlepszy smak? Już 21 lutego będzie można spróbować wspaniałych wyrobów od lokalnych cukierników. By zostać członkiem tzw. konsumenckiej kapituły konkursowej należy zgłosić się w zabawie facebookowej Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” i do dnia 16 lutego br. odpowiedzieć na fundamentalne pytanie – dlaczego to ja powinnam/powinienem zostać członkiem jury? Instytut Skrzynki, powiatowa instytucja kultury organizująca tę apetyczną konkurencję wybierze najlepsze odpowiedzi.
Drugim sposobem na możliwość zasiadania w jury jest udział w konkursie na antenie Radia Emaus podczas audycji „Spotkania przy kawie” 14 lutego o godz. 17:30 poświęconej pączkom.
Członkowie dwóch kapituł konkursowych zbiorą się w poniedziałek 21 lutego o godz. 11.30 w siedzibie Starostwa Powiatowego w Poznaniu przy ul. Słowackiego 8 (IV piętro) i przyznają nagrody i wyróżnienia w kategorii pączków tradycyjnych oraz innych. Pierwszą kapitułę będą stanowić konsumenci, drugą zaś zaproszeni eksperci kulinarni. Ponadto smakołykom z powiatu poznańskiego przyznane zostaną certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego”.
Nagrody finansowe ufundowane przez Instytut Skrzynki otrzymają laureaci I-go (500 zł), II-go (300 zł) oraz 3-go miejsca (200 zł). Na laureatów czekają liczne nagrody: vouchery do sklepu internetowego drake.com.pl oraz wejściówki na imprezy organizowane przez Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Poznaniu.
W konkurs zaangażowali się członkowie Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”: Zakład Przetwórstwa Rolno-Spożywczego „WIÓREK”, który obdaruje laureatów zestawem wyśmienitych konfitur oraz Cukiernia Pawlova z Lubonia, która przekaże zaproszenia na 6-godzinne szkolenia cukiernicze prowadzone przez Mistrza Świata Cukierników Pawła Mieszałę, który będzie również członkiem kapituły konkursowej.
W konkursie mogą wziąć udział cukiernie, piekarnie, obiekty gastronomiczne oraz koła gospodyń wiejskich z całej wielkopolski przesyłając zgłoszenie do dnia 20.02.2022 r. drogą e-mailową. Formularz zgłoszeniowy oraz regulamin konkursu dostępne są na stronie szlaku kulinarnego. Pączki należy dostarczyć we wspominane miejsce konkursu dnia 21.02.2022 r. w godz. 9.00 – 11.00.
Konkurs organizowany jest w ramach akcji produkt/danie miesiąca organizowanej przez Instytut Skrzynki: w lutym jest to pączek. Aby dodatkowo zachęcić mieszkańców do poznania smakowitej oferty szlaku kulinarnego, w ramach akcji „Czas dla Pączkojadów” Piekarnia „Pod Strzechą” przygotowała Festiwal Pączka, który potrwa od 10 lutego do Tłustego Czwartku.
Konkurs odbywa się przy współpracy Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska oraz Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.
Do pobrania:
Regulamin konkursu.pdf [ 360 KB]
Formularz zgłoszeniowy.docx [ 28 KB]
Regulamin konkursu facebookowego.docx [120 KB]
Dla mediów:
Komunikat prasowy z dnia 08.02.2022r.pdf [ KB]
