Konkurs „Smaki na lato” już niebawem!

Dodano: 26.06.2023

Już niebawem, bo 9 lipca odbędzie się konkurs „Smaki na lato 2023”, adresowany do kół gospodyń wiejskich i agroturystyk z Wielkopolski

✅ Do konkursu zgłaszać można: przekąski i konkrety, wypieki i desery oraz napoje, które są dostępne w sezonowej ofercie zgłaszających tj. na stoiskach podczas festynów, jarmarków, na targowiskach, a także podczas ważnych imprez i wydarzeń okolicznościowych. W przypadku gospodarstw agroturystycznych są też dostępne w sezonowym menu tych obiektów. Zgłoszenia mogą być też próbą odtworzenia produktów, potraw, wypieków, deserów i napojów na podstawie rodzinnych przepisów oraz starych poradników i książek kulinarnych.
✅ Zgłoszone do konkursu produkty ocenia kapituła konkursu powołana przez organizatorów, w której skład wchodzą krytycy kulinarni, eksperci smaku, znawcy kuchni i produktów lokalnych oraz tradycyjnych, osoby świata kultury, sztuki i mediów. Jest to kolejna edycja z serii konkursów organizowanych przez Instytut Skrzynki, gdzie w jury konkursowym zasiada między innymi Katarzyna Bosacka „Wiem co jem” – dziennikarka kulinarna oraz promotorka zdrowej żywności.
✅ Oceniane i punktowane będą m.in. walory smakowe, zapachowe, wizualne a także zdrowotne zgłaszanych w konkursie produktów. Dodatkowe punkty mogą zostać przyznane za wskazanie i szczegółowe opisanie receptur, właściwości półproduktów, a także ich pochodzenia.
✅ Uczestnikami konkursu mogą być koła gospodyń wiejskich oraz gospodarstwa agroturystyczne z całej Wielkopolski, a każdy z uczestniczących podmiotów/osób może zgłosić do konkursu maksymalnie 5 produktów wypełniając osobny formularz zgłoszenia dla każdej z nich
▶ formularz zgłoszeniowy oraz regulamin konkursu dostępne są tutaj: https://bit.ly/KonkursSmakiNaLato2023
✅ Zgłoszenia konkursowe należy przesłać e-mailem na adres: kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl najpóźniej do dnia 6 lipca 2023 r. włącznie. W dniu konkursu, tj. 9 lipca 2023 r. oryginały kart zgłoszenia, odręcznie podpisane, wraz ze zgłaszanymi produktami należy dostarczyć w godz. 10.30 – 12.00 do miejsca odbywania się konkursu tj. Pałacu Muzeum Narodowego w Szreniawie. Produkty należy dostarczyć i potrawy przygotować (podać/wyserwować) do degustacji w ilości co najmniej 5 porcji degustacyjnych (dla 5-7 osobowej kapituły), może być to na naczyniu zbiorczym, np. na półmisku, tacy, w wazie, w dzbanku.
✅ Wyniki konkursu zostaną ogłoszone w dniu degustacji (9 lipca) ok. godz. 16.30 na scenie imprezy „Z wiejskiego stołu” w Muzeum Narodowym w Szreniawie, które jest współorganizatorem konkursu.
?Na laureatów czekają nagrody w trzech kategoriach:
?nagroda pieniężna 300 zł (Grand Prix w każdej kategorii ufundowane przez Instytut Skrzynki)
?zestawy upominków od Powiat Poznański
? zestaw piw z rzemieślniczego Browar Szreniawa, który jest członkiem Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
? W każdej z kategorii zostanie też przyznana, ufundowana przez Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie nagroda specjalna „Z przeszłości dla przyszłości” za wykorzystanie zapomnianego surowca czy produktu np. kawy z cykorii, podpiwka, kwasu miodowego; szczawiu, lebiody, pokrzywy, skorzonery, pasternaku, topinamburu, jagły, galarety i leguminy z owoców czy kiszonek z nietypowych surowców itp.
?Uczestnicy Konkursu z terenu powiatu poznańskiego ubiegają się ponadto o wyróżnienia – certyfikaty z tytułem „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2023 – Smaki na lato”, a do dyspozycji laureatów będzie logotyp NSPP 2023, który będą mogli wykorzystywać do własnej promocji wyróżnionego w ten sposób dania/produktu.
Zapraszamy!
Zobacz również