Kto wytwarza najlepsze sery w powiecie poznańskim i Wielkopolsce? Znamy wyniki konkursu!
Podczas wydarzenia „Z wiejskiego stołu” na terenie Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie 10 lipca 2022 r. zebrała się kapituła konkursu „Smak Sera 2022”, która stanęła przed nie lada wyzwaniem: zdegustowaniem 66 serów! Eksperci kulinarni ocenili poziom Konkursu jako bardzo wysoki.
Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022– Smak Sera” przyznano następującym produktom:
- Gospodarstwo Rolne Agata Króliczak Ser-ce Jadzi z Dobieżyna za Ser Przydymiony
- LA PECORA NERA – Manufaktura Serów z Suchego Lasu za ser Gran Bambini
- Hałaśliwa Zagroda Karolina Hałas z Pobiedzisk za Hałas – ser podpuszczkowy smak pomidor czosnek bazylia
- Levant Foods Sp z o.o. Zakład Mleczarski w Buku za Jasmeen – Labneh serek jogurtowy typu arabskiego lekko słony
- Zagroda Szczęśliwych Zwierząt Sp. z o.o. Sp. K. z miejscowości Białęgi za Ser Twarogowy chudy.
W konkursie głównym przyznano następujące wyróżnienia i miejsca:
W kategorii A – Sery dojrzewające twarde:
Grand Prix – czek w wysokości 500 zł od instytutu skrzynki otrzymała Serowarnia Mera Vallis za Ser dojrzewający twardy – Kominiarz
I miejsce – LA PECORA NERA – Manufaktura Serów za ser Gran Bambini
II miejsce – LA PECORA NERA – Manufaktura Serów za ser Fior Di Mucca
III miejsce – Farma SERONADA Grzegorz Junatowski za ser Ser Owczy Franek Ser twardy, dojrzewający, z mleka owczego
WYRÓŻNIENIA
- Gospodarstwo Rolne Agata Króliczak Ser-ce Jadzi za ser Smakosz
- Serowarnia Mera Vallis za ser Ser dojrzewający twardy – Złota Krówka oraz Ser dojrzewający twardy Gouda
W kategorii B – Sery dojrzewające miękkie:
Grand Prix – czek w wysokości 500 zł od instytutu skrzynki otrzymała Serowarnia Mera Vallis za Ser dojrzewający miękki – Raclete
I miejsce – Serowarnia Mera Vallis za Ser dojrzewający miękki – Nadnotecki
II miejsce – LA PECORA NERA – Manufaktura Serów za ser Caprino
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Wyrzece za ser Wędzony
WYRÓŻNIENIA
- LA PECORA NERA – Manufaktura Serów za ser Caciotta
- Serowarnia Mera Vallis za ser Ordoblue
- Gospodarstwo Rolne Agata Króliczak Ser-ce Jadzi za ser „Przydymiony”
W kategorii C – Sery świeże i krótko dojrzewające, w tym twarogi:
Grand Prix – czek w wysokości 500 zł od instytutu skrzynki otrzymała firma Drewbór za Ser Hellim
I miejsce – Levant Foods Sp z o.o. – za ser Jasmeen – Labneh serek jogurtowy typu arabskiego lekko słony
II miejsce – Zagroda Szczęśliwych Zwierząt Sp. z o.o. Sp. K. za Ser Twarogowy chudy
III miejsce – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Top-Tomyśl – za Ser smażony z cebulką
WYRÓŻNIENIA
- Gospodarstwo Rolne SEROMANIA Renata Jarosław Gumuła za Ser serwatkowy „LIGHT” z kwiatami bratka
- Hałaśliwa Zagroda Karolina Hałas – za Bondon – kozi ser miękki podpuszczkowy
- Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców w Strzałkowie za Twaróg śmietankowy ze Strzałkowa
Serdecznie gratulujemy laureatom!