Lokalne przysmaki na Targu Środeckim

Kalendarium
Dodano: 04.07.2022

Targ Śródecki – Kultura i Dziedzictwo

Ten Targ nie jest zwyczajną biesiadą, a Śródka nie jest przypadkowym miejscem do jego realizacji. Opiera się bowiem na wieloznaczności słowa kultura, bogactwie dziedzictwa kulinarnego naszego regionu oraz jego historii związanej bezpośrednio z dziejami Śródki. To tu, jak wskazują badania archeologiczne, już w połowie X-go wieku mogła odbywać się stała wymiana handlowa – tak charakterystyczny czynnik powstania i rozwoju miasta. W późniejszych wiekach uregulowano ją prawnie, a nazwa tej części współczesnego Poznania pochodzi od dnia organizowania cotygodniowego targu (czyli środy). Targ Śródecki to wydarzenie, na którym połączona zostanie tradycja wymiany handlowej z dzisiejszą potrzebą spotkania, wymiany idei i rozmowy. Zaprezentowane zostaną produkty, z którymi Wielkopolska będzie dobrze kojarzona, dlatego zaproszono lokalnych i regionalnych producentów żywności, wytwórców i rzemieślników. Z pewnością targ dał sposobność do zawiązania współpracy między producentami, restauratorami czy właścicielami lokalnych sklepów. Wydarzenie służy też jako zaproszenie do idei slow food, dając czas i przestrzeń do czerpania przyjemności, radości z jedzenia i skupienia się na tej chwili. Podczas pokazów gastronomicznych  zaprzyjaźnieni kucharze będą kształcić umiejętności uczestników co do wykorzystania zakupionych produktów we własnej kuchni. Organizatorzy Targu zadbają o podniebienia uczestników, wskażą właściwą drogę do odnalezienia regionalnej żywności, produktów i potraw, które – ze względu na wysoką jakość i bogatą historię – zasługują na poznanie i upowszechnienie.
Na Targu będą stoiska z  lokalnymi przysmakami, także członków szlaku kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”:
– SemCo sp. z o.o. sp.k. – Producent żywności z Szamotuł
– Gospodarstwo Rolno-Warzywne Szymon Bednarek z Kościana
– Rzeźnictwo-Wędliniarstwo – dr Maryniak
– Restauracja „Olandia”
– Restauracja „Hyćka”
– TOP-Tomyśl nabiał z Nowego Tomyśla
– Jadwiga Anioła – herbaty i zioła
– Pierogarnia „Nie śpimy – lepimy” ze Swarzędza

Piekarnia Wiejska w Zębowie Damian Nowak
Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zadba o pielęgnowanie tradycji rękodzieła, prezentując wyroby regionalnych wystawców. W ramach stoiska Muzeum Pan Przemysław Tecław poprowadzi prezentację i opowie o tajnikach wyrobu kiełbasy Białej – Parzonej.

 

Serdecznie zapraszamy!

Zobacz również