Luty – czas dla pączkojadów

Dodano: 08.02.2022
Ogłaszamy luty miesiącem pączka! Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was moc atrakcji – o tym wkrótce. Dziś chcemy przybliżyć historię pączków, która ma swój początek w starożytnym Rzymie, kiedy to pączek był wytrawną, słoną lub pikantną przekąską z boczkiem i skwarkami. Także nasi XII-wieczni przodkowie umilali sobie czas między posiłkami kreplami (nadal tak określa się pączki na Śląsku) smażonymi i nadziewanymi skwarkami w czasie zapustów (karnawału). W XIV/XV wieku stanowiły przekąskę do wódki. Skąd więc dziś słodkie pączki w naszych cukierniach? Twarde ciasto chlebowe zastąpiono drożdżowym – specjalizowali się w tym średniowieczni mnisi, którzy przygotowywali na ostatki craphun, czyli smażone ciastka drożdżowe, które nadal nie były tak miękkie jak dzisiejsze przysmaki.
Istnieją dwie teorie powstania dzisiejszej wersji słodkiego, okrągłego pączka: dzięki wiedeńskiej cukierniczce lub niemieckiemu żołnierzowi, który w kuchni polowej stworzył przysmak w kształcie kuli armatniej.
Staropolskim zwyczajem było wkładanie do niektórych pączków orzechów lub migdałów, co miało przynieść znalazcy szczęście przez cały rok. Długo pączki znane były tylko na szlacheckich dworach, dopiero na przełomie XIX-XX wieku trafiły one na stoły ludu.
Już w pogańskich czasach objadano się pączkami i innymi tłustymi potrawami żegnając w ten sposób zimę i witając wiosnę – tu doszukiwać się można początków tradycji Tłustego Czwartku.
Zachęcamy do skorzystania z propozycji członków Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”, którzy oferują wyśmienite pączki. Warto też spróbować własnych sił i przygotować pączki lub inne słodkości samodzielnie dzięki przepisom kulinarnym, które znaleźć można na naszej stronie.
Zobacz również