Międzynarodowy Dzień Owoców
Kalendarium
Międzynarodowy Dzień Owoców, którego obchody przypadają 1 lipca należy obchodzić ze smakiem: na Szlaku Kulinarnym znajdziemy wiele miejsc, gdzie świeże owoce królują przez cały rok! Dlaczego owoce są ważnym elementem diety? Obniżają ryzyko chorób serca, a niektóre nawet działają przeciwrakowo. Większość z nich ma naturalną niską zawartość tłuszczów i kalorii. Żadne nie zawierają cholesterolu. Są też ważnym elementem wielu dań: zjadać je można na surowo, w formie deserów i sałatek (nie tylko na słodko) w formie soków, smoothie, koktajli, drinków. Są wyjątkowo ważnym składnikiem słodkich wypieków. Świetnie łączą się z mięsiwami, rybami i owocami morza, serami i pieczywem. W zimowym czasie (i nie tylko) nasze serca kradną konfitury – nie tylko te słodkie, także chutneye. Większość z naszych rodzimych owoców dobrze znosi mrożenie i suszenie – zatem jedzcie drodzy Państwo owoce cały rok! Na zdrowie!
