Młodzież z powiatu poznańskiego wzięła udział w warsztatach świątecznych w Dworze Skrzynki

Dodano: 12.12.2023

Blisko setka uczniów Zespołu Szkół Nr 1 im. Powstańców Wielkopolskich w Swarzędzu przyjechała do Dworu Skrzynki, by pod okiem kucharzy osobistych Ewy i Piotra Michalskich z Puszczykowa oraz Kajetana Świokły, szefa kuchni restauracji w Dworze Skrzynki poznawać staropolskie i wielkopolskie bożonarodzeniowe tradycje kulinarne i obyczaje związane ze świętami.

Młodzi ludzie – przyszli kucharze, hotelarze, a także logistycy, są uczniami szkoły branżowej I stopnia oraz w technikum. Swoje umiejętności rozwijają nie tylko w szkole, ale również na spotkaniach z ekspertami – tym razem poznawali tajniki kuchni regionalnej.

Uczniów powitali Jan Babczyszyn – dyrektor Instytutu Skrzynki oraz Witold Wróbel – ambasador europejskiej sieci Culinary Heritage.

W czasie warsztatów młodzież dowiedziałą  się m.in. jak doprawiać śledzie, by zachowały właściwą strukturę, jak gotować barszcz, by nie stracił koloru, jak wypiekać z ciasta francuskiego choinki faszerowane kapustą, i poznali jeszcze inne sekrety kuchenne mistrzów smaku. Ewa i Piotr Michalscy, znani i cenieni restauratorzy z prawdziwe pedagogicznym zacięciem, uczyli prawidłowego i bezpiecznego krojenia warzyw, skutecznego klejenia ciasta, a przy okazji w bardzo ciekawy sposób opowiadali o świątecznych zwyczajach i przygotowaniach do wigilijnej wieczerzy. Dzieli się także świątecznymi przepisami.

Szef kuchni Kajetan Świokła zaprezentował, jak zakwasić buraki na wigilijny barszcz, by nie tylko miał niezwykły smak i aromat, ale również czystą klarowność.

Wiedzę zdobytą podczas spotkania sprawdzała Ewa Michalska oraz Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu Skrzynki, którzy poprowadzili quiz z nagrodami. Dyrektor oprowadził również uczestników po obiekcie, gdzie działają nie tylko restauracja, centrum konferencyjno-szkoleniowe i pokoje noclegowe, ale również Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego i galeria fotografii.

Spotkanie zwieńczyła degustacja wigilijnych przysmaków, które uczestnicy własnoręcznie przygotowali podczas szkolenia.

Warsztaty bożonarodzeniowe zostały zorganizowane pod patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.

Zobacz również