Polska szarlotka uznana najlepszym słodkim ciastem na świecie

Dodano: 21.05.2024

Szarlotka zajęła pierwsze miejsce w zestawieniu 78 najlepiej ocenianych słodkich ciast świata według portalu Taste Atlas. Wyprzedziła między innymi amerykański placek jabłkowy, angielskie ciasto Banoffee czy francuską tartę cytrynową. Poza nią nie trafił tam jednak żaden inny wypiek z Polski.

Redakcja portalu zaznaczyła, że ilość sposobów przygotowania szarlotki jest niemal nieograniczona. „Zazwyczaj przygotowuje się ją z kruchego lub półkruchego ciasta i gotowanych bądź surowych jabłek. Jej wierzch standardowo pokrywa kruszonka” – opisuje Taste Atlas, podkreślając, że szarlotkę można upiec też z dodatkiem cienkiej warstwy bezy bądź w wersji z brzoskwiniami, gruszkami czy rodzynkami w nadzieniu.

Poza szarlotką do rankingu 78 najlepszych słodkich placków świata nie trafił żaden wypiek z Polski. Drugie miejsce w rankingu zajął Geraardsbergse mattentaart, czyli niemiecki placek z ciasta francuskiego wypełniony nadzieniem o smaku migdałowym. Dalej uplasował się przypominający wyglądem naleśnik, grecki przysmak Sfakianopita. Do pierwszej piątki weszły także amerykańska tarta limonkowa i austriacki odpowiednik polskiej szarlotki, tj. Appeltaart.

Największą popularnością cieszyły się wypieki ze Stanów Zjednoczonych. Łącznie zajęły ponad 30 ze wszystkich 78 miejsc. Poza wspomnianą już tartą limonkową spośród amerykańskich słodkości użytkownicy Taste Atlas docenili m.in. ciasto pekanowe, tartę z borówkami, tartę z nadzieniem z batatów czy tartę wypełnioną masą o smaku krówek.

Cały ranking „78 najlepszych słodkich ciast świata” znaleźć można na portalu Taste Atlas oraz w jego mediach społecznościowych. Taste Atlas specjalizuje się w tworzeniu kulinarnych rankingów oraz przewodników po kuchniach z całego świata. Jak jednak podkreślono na jego łamach, takie rankingi „nie powinny być postrzegane jako ostateczna ocena dotycząca jedzenia. Ich celem jest promocja doskonałego, lokalnego jedzenia, zaszczepianie dumy z tradycyjnych potraw oraz wzbudzanie zaciekawienia daniami, których jeszcze się nie miało okazji spróbować”.

Źródło: tvn24.pl, fot. ilustracyjne: canva.com

Zobacz również