Polska wieprzowina na szlakach kulinarnych

Dodano: 15.09.2021

Na poznańskiej Malcie w Restauracji 3 Kolory, która jest członkiem Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”, odbyła się kolacja degustacyjna w ramach projektu „Polska wieprzowina na kulinarnych szlakach”. Zaproszeni goście mieli przyjemność spróbowania przystawki składającej się z delikatnego pasztetu oraz dwóch gatunków wyśmienitych szynek w towarzystwie serów oraz nowoczesnego wydania rozgrzewającej polewki udekorowanej aromatycznym chipsem z boczku. Danie główne stanowiły pysznie soczyste polędwiczki wieprzowe oraz boczek z przyjemnie chrupiącą skórką znakomicie komponujące się z jesiennymi warzywami. Ogólnie o projekcie opowiadał Krzysztof Zieliński, koordynator Szlaku Kulinarnego Podkarpackie Smaki, zaś o motywacjach promocji lokalnych i narodowych skarbów kulinarnych w skali światowej jak i regionalnej opowiadał Hubert Gonera – członek Kapituły szlaku kulinarnego powiatu poznańskiego i zarazem ambasador World Food Travel Association w Polsce – największej organizacji zajmującej się rozwojem turystyki kulinarnej na świecie. Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych ”Polska Ekologia” (współorganizatora projektu), Paweł Krajmas zainteresował uczestników kolacji problemem świadomości rolników, producentów, szefów kuchni, jak i samych konsumentów o konieczności poszukiwania mięs ekologicznych, najwyższej jakości. O naszym regionalnym Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego” i jego rozwoju opowiadał p.o. Dyrektora Instytutu Skrzynki, Jan Babczyszyn.

Projekt finansowany jest z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, a jego celem jest promocja spożycia krajowej wieprzowiny i jej przetworów.

 

Zobacz również