„Poznańska pyra” – impreza plenerowa w Szreniawie
Kalendarium
Kto chętny na wykopki, ten niech zmierza do Muzeum Rolnictwa w Szreniawie 9 października (godz. 11.00-17.00). Uczestnicy imprezy będą mieli okazję poznać historię ziemniaka, ich uprawę i metody zbioru oraz posmakować dań z poznańskiej pyry, w tym także tej podawanej z gzikiem.
W ramach wydarzenia odbędzie się także konkurs Szlaku Kulinarnego „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego. Smak Pyry 2022″, o którym pisaliśmy tutaj.
W programie przewidziano także:
- Kopanie ziemniaków, czyli tradycyjny zbiór ręczny i sortowanie – z udziałem widzów
- Mechaniczny zbiór ziemniaków (konna kopaczka gwiazdowa, kopaczka elewatorowa, kombajn ziemniaczany)
- Wystawa sprzętów i maszyn rolniczych do zbioru roślin okopowych
- Prezentacja wózków i wozów do transportu okopowych oraz narzędzi do przenoszenia
- Wystawa rowerów
- Prezentacja transportu ziemniaków w zaprzęgu zwierzęcym
- Pokaz ładowania drewna na wóz
- Konkurs wiedzy o ziemniakach z nagrodami
- Pokaz garncarski i wyplatania koszyków do ziemniaków
- Lokomobila H. Cegielski z 1919 roku w czasie pracy
Pokazom towarzyszą wykłady i zajęcia w ramach projektów „Szreniawskie warsztaty ekologiczne”, a także konkursy z nagrodami, wykłady oraz warsztaty o:
-zmianach klimatu,
-sadzie ekologicznym,
-ochronie zwierząt i ptaków (wykonywanie karmników),
-parkach narodowych (rozpoznawanie drzew i spacer do Wielkopolskiego Parku Narodowego),
-sposobach traktowania mniejszości etnicznych,
-segregacji odpadów.
