„Poznańska pyra” – impreza plenerowa w Szreniawie

Kalendarium
Dodano: 27.09.2022

Kto chętny na wykopki, ten niech zmierza do Muzeum Rolnictwa w Szreniawie 9 października (godz. 11.00-17.00). Uczestnicy imprezy będą mieli okazję poznać historię ziemniaka, ich uprawę i metody zbioru oraz posmakować dań z poznańskiej pyry, w tym także tej podawanej z gzikiem.

W ramach wydarzenia odbędzie się także konkurs Szlaku Kulinarnego „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego. Smak Pyry 2022″, o którym pisaliśmy tutaj

W programie przewidziano także:

  • Kopanie ziemniaków, czyli tradycyjny zbiór ręczny i sortowanie – z udziałem widzów
  • Mechaniczny zbiór ziemniaków (konna kopaczka gwiazdowa, kopaczka elewatorowa, kombajn ziemniaczany)
  • Wystawa sprzętów i maszyn rolniczych do zbioru roślin okopowych
  • Prezentacja wózków i wozów do transportu okopowych oraz narzędzi do przenoszenia
  • Wystawa rowerów
  • Prezentacja transportu ziemniaków w zaprzęgu zwierzęcym
  • Pokaz ładowania drewna na wóz
  • Konkurs wiedzy o ziemniakach z nagrodami
  • Pokaz garncarski i wyplatania koszyków do ziemniaków
  • Lokomobila H. Cegielski z 1919 roku w czasie pracy

Pokazom towarzyszą wykłady i zajęcia w ramach projektów „Szreniawskie warsztaty ekologiczne”, a także konkursy z nagrodami, wykłady oraz warsztaty o:

-zmianach klimatu,

-sadzie ekologicznym,

-ochronie zwierząt i ptaków (wykonywanie karmników),

-parkach narodowych (rozpoznawanie drzew i spacer do Wielkopolskiego Parku Narodowego),

-sposobach traktowania mniejszości etnicznych,

-segregacji odpadów.

Zobacz również