„Ziemniak” – niezwykły epos Joanny Jakubiuk o szarym bohaterze obecnym w prawie każdej polskiej kuchni.

Joanna Jakubiuk, propagatorka polskiego dziedzictwa kulinarnego, aktywna działaczka ruchu Slow Food w Polsce, z wykształcenia pedagog, z zawodu szefowa kuchni, laureatka kilku konkursów kulinarnych w tym Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Gotować zaczęła z miłości. Zmieniła to w pasję i sposób na życie. Uważa, że lokalne produkty z rodzinnego Podlasia nie ustępują najlepszym smakom świata. Tworzy i opracowuje autorskie przepisy i potrawy, współpracuje z branżowymi magazynami o smakach, jedzeniu i dobrej kuchni.
W 2020 roku wydała książkę „Ziemniak”, która jest prawdziwym kompendium wiedzy na temat najpopularniejszego i zarazem najbardziej niedocenianego warzywa. Niedoceniony, a zarazem niezastąpiony. Smaczny, zdrowy, przygotowywany na wszelakie możliwe sposoby. Książka napisana jest bardzo przystępnym językiem, w sposób wrażliwy i osobisty. Uzmysławia nam, że ziemniak jest zdrowszy, smaczniejszy, wegański i jeszcze bardziej ekologiczny niż nam się powszechnie wydaje. W jej opinii nie bez powodu ziemniak zaczął swoją wielką karierę na pałacowych stołach i powtórnie powinien znowu trafić do wykwintnego menu.
Książka to prawdziwy rarytas wydawniczy. Napisała go jedna z najlepszych szefowych kuchni w Polsce.
W uzupełnieniu wydawnictwa Joanna Jakubiuk przedstawia szczegółowy przewodnik po odmianach ziemniaków dostępnych na polskim rynku. Każdą z odmian Joanna Jakubiuk osobiście gotowała, piekła lub smażyła, by przekazać czytelnikowi rzetelną wiedzę o ziemniaku. Bo ziemniak ziemniakowi nie równy, o czym z przykrością często się przekonujemy.
BARDZO polecamy lekturę tej niezwykłej ziemniaczanej opowieści.
