Sernik śmietankowy z solonym kajmakiem
Przepis
Ciasta petit beurre miksujemy i mieszamy z roztopionym masłem. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasta. Blachę wkładamy na 20 min do zamrażalnika. Ser, jajka śmietanę, budyń i pastę waniliową z cukrem pudrem miksujemy na jednolitą masę. Masę sernikową wylewamy na blachę z pokruszonymi ciastkami. Pieczemy 1h w piecu temp 170stopni. Masę kajmakową podgrzewamy w rondelku z solą maldon. Wykładamy na ostudzony sernik po wypieczeniu.
Posypujemy płatkami migdałów.
Autorką przepisu jest Dorota Mizgała, kucharz sekcji śniadaniowej w Restauracji Figa. Sernik zdobył II miejsce w kategorii wypieki w regionalnym konkursie „Na Wielkanocnym Stole 2024” organizowanym przez instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”
Składniki
1kg sera białego
250g ciastek petit beurre
200g masła
6 jajek
40g budyń
500ml śmietana 36%
20g pasty waniliowej
100g kajmaku
1 op. płatki migdałowe
200g cukier puder
sól maldon