Sernik śmietankowy z solonym kajmakiem

Przepis

Ciasta petit beurre miksujemy i mieszamy z roztopionym masłem. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasta. Blachę wkładamy na 20 min do zamrażalnika. Ser, jajka śmietanę, budyń i pastę waniliową z cukrem pudrem miksujemy na jednolitą masę. Masę sernikową wylewamy na blachę z pokruszonymi ciastkami. Pieczemy 1h w piecu temp 170stopni. Masę kajmakową podgrzewamy w rondelku z solą maldon. Wykładamy na ostudzony sernik po wypieczeniu.

Posypujemy płatkami migdałów.

Autorką przepisu jest Dorota Mizgała, kucharz sekcji śniadaniowej w Restauracji Figa. Sernik zdobył II miejsce w kategorii wypieki w regionalnym konkursie „Na Wielkanocnym Stole 2024” organizowanym przez instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”

Składniki

1kg sera białego

250g ciastek petit beurre

200g masła

6 jajek

40g budyń

500ml śmietana 36%

20g pasty waniliowej

100g kajmaku

1 op. płatki migdałowe

200g cukier puder

sól maldon