Tatar wołowy

Przepis

Polędwicę wołową drobno siekamy. Przyprawiamy, solą, pieprzem, papryką dodajemy olej i musztardę, wykładamy na talerz, dekorujemy.

 

Autorem przepisu jest Bartosz Migdalski z „Biały Dom Henlex” w Poznaniu. Tatar uzyskał wyróżnienie w kategorii Tatar Tradycyjny z mięsa wołowego w konkursie „Smak Tatara 2023” organizowanym przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

Składniki

receptura na 5 porcji:

  • polędwica wołowa 400g
  • ogórek konserwowy 30g
  • cebula biała 30g
  • musztarda francuska 5g
  • Sól, pieprz, papryka słodka, olej

Do dekoracji:

  • marynowane grzybki shimey
  • kapary
  • cebulki perłowe
  • majonez szczypiorkowy
  • micro zioła