Tatar wołowy
Przepis
Polędwicę wołową drobno siekamy. Przyprawiamy, solą, pieprzem, papryką dodajemy olej i musztardę, wykładamy na talerz, dekorujemy.
Autorem przepisu jest Bartosz Migdalski z „Biały Dom Henlex” w Poznaniu. Tatar uzyskał wyróżnienie w kategorii Tatar Tradycyjny z mięsa wołowego w konkursie „Smak Tatara 2023” organizowanym przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Składniki
receptura na 5 porcji:
- polędwica wołowa 400g
- ogórek konserwowy 30g
- cebula biała 30g
- musztarda francuska 5g
- Sól, pieprz, papryka słodka, olej
Do dekoracji:
- marynowane grzybki shimey
- kapary
- cebulki perłowe
- majonez szczypiorkowy
- micro zioła